• Почетна
  • СПОРТ
  • С КОЊИЦОМ КОЈА ОБЕЗБЕЂУЈЕ ДЕРБИ: Коњи чувају Маракану! (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

С КОЊИЦОМ КОЈА ОБЕЗБЕЂУЈЕ ДЕРБИ: Коњи чувају Маракану! (ВИДЕО)

0

konji

Вечити дерби“ који се игра на Маракани данас по 145. пут, утакмица је високог ризика, а припадници полиције укључиће све своје јединице како би ова манифестација прошла без инцидената.

У обезбеђивању утакмице као и обично биће укључена чета коњаника Полицијске бригаде. Старији заставник полиције прве класе командир Зоран Живковић за Телеграф каже да на овакве догађаје обично излази половина чете.

– За утакмицу на Маракани на терен ће изаћи 16 коњаника, што је половина наших припадника. Највише коњице икада извели смо за обезбеђивање геј параде. Тада је широм града било распоређено 20 коњаника – почиње причу Живковић, а потом наставља:

– У зависности од безбедносне процене одлучујемо колико ће коњаника изаћи на одређени догађај. Ипак, одређени број коња увек је на поштеди, поједине тек припремамо за највеће изазове, али у складу с нашим капацитетима увек смо спремни да реагујемо.

Горостасни, снажни и високи и до 2 метра, тешки око 700 килограма, кроз свакодневне тренинге постепено се припремају за највећа искушења, што свакако јесте утакмица између Црвене звезде и Партизана.

konji 2

– Уводимо их постепено у систем. Радимо с коњима на кондиционој припреми, навикавамо их како да реагују на звучне и светлосне ефекте, бакље и петарде – рекао је Живковић.

– Млађи и неискуснији коњи лакше савладавају страх уз старије “колеге”. На тај начин успевају да се опусте, а на смиреност коња доста утиче и сам јахач. Трудимо се да сви коњаници испробају све коње, али комбинација малдог коњаника и неискусног коња није пожељна.

Коњаници и коњи који свакодневно патролирају на неколико локација у Београду, Ади Циганлији, Кошутњаку, Новом Београду и Калемегдану, за догађаје високог ризика имају посебну заштитну опрему.

– Коњи су пре свега заштићени фронтално, с обзиром на то да се очекује да с преда буду нападнути. Њихову опрему ћине визир, антитраума заштитне камашне и подседлица.

Пре отварања капија на Маракани коњаници ће бити позиционирани на предвиђеним местима, како у случају нереда ситуација не би измакла контроли.

– Руководилац обезбеђења издаје наређење када ми реагујемо, а то је углавном у ситуацијама када долази до масовне туче две групе навијача. Наш задатак је да се пресечемо линију борбеног фронта и на тај начин “разбијемо” масу, а потом је и другим јединицама лакше да дејству. Надам се да у суботу нећемо имати превише посла и да ће све проћи у спортској атмосфери – каже на крају Живковић.

(Телеграф.рс)