Прочитај ми чланак

Ретка болест је прави разлог зашто је Надал отказао УС Опен

0

Рафаел Надал одлучио је да не игра на УС Опену због проблема са здрављем, али и да до краја сезоне не наступа. Све ово је подигло велику прашину у тениском свету.

Од полуфинала Ролан Гароса када је поражен од Новака Ђоковића више није онај стари. Раније је одлучио да не игра Вимблдон, прескочио је и Олимпијске игре, а онда у Вашингтону одиграо тек два меча (убедљиво га победио Лојд Херис).

Фото: Танјуг/AP Photo

Ипак, да све буде утолико компликованије, шпански медији потврђују да није у питању „обична“ повреда. Наиме, у питању је стање које доноси играчу знатно више бола, али истовремено је и процес који се не може зауставити, већ само успорити.

Причало се годинама да су слаба тачка Надала заправо колена, а онда се испоставило да је до проблема стигло због компензације са боловима у другом делу тела. Заправо је Надал морао да мења (свесно и несвесно) начин на који се поставља за поен, трчи и савија.

Наиме, Шпанац има проблем са једном ретком болешћу.

Својевремено је „Punto de break“, шпански тениски портал писао да је Рафа још 2005. године приметио да има озбиљне проблеме са стопалима. Након лекарских анализа му је дијагностификована Милер-Вајсова болест која напада кости стопала и изазива озбиљне болове.

„Осетио сам проблем дан после освојене титуле у Мадриду. Доктори су ми рекли да се ради о Милер-Вајсовој болести, која је дегенеративно обољење костију у средишњем делу стопала. Ову болест је толико тешко открити због симптома“, испричао је тада медијима Надал.

На почетку ове године је часопис „Саге јоурналс“, писао да је Надалу болест дијагностикована тек када је узнапредовала, јер се тада „бол појављује у средишњем и задњем делу стопала, па ти делови отекну, а бол се затим преноси горе, преко скочног зглоба до колена. Док пацијент хода или трчи, ситуација се погоршава“, стоји у објашњењу специјализованог часописа

Није познато у којем стадијуму је болест са којом се Шпанац суочава у овом тренутку.

Ово је направио велике проблеме Рафи, који је због тих проблема са стопалима често носио патике број или два мање, како би оно било фиксирано.

О овом стању је за Нова.рс причао и доктор Мома Јаковљевић.

„Надал има дегенеративне промене, које крећу већ од 25. године живота. Знате да некоме окоштавање креће у 30. неком у 50. години, то је природа која чини своје. Неко је отпорнији, неко није. Један човек може да издржи до 40. да игра, неко ће до 30. и то је то. Пазите, тенис и ватерполо су енормно напорни спортови“, упозорава Јаковљевић.

Није се на томе зауставио, већ појаснио да свака претходна повреда утиче.

„Тенис је ужасно тежак спорт. Они спомињу да је Надалу стопало проблем, али на основу онога што се пише, реч је о дегенеративним променама, враћање данка старим повредама. Једно на друго се надовеже“.