• Почетна
  • СПОРТ
  • Регионална лига у фудбалу блиска будућност или далеки сан?
Прочитај ми чланак

Регионална лига у фудбалу блиска будућност или далеки сан?

0

navijaci11

(Вечерње новости, фото: М. Вукадиновић)

После београдске утакмице јасно да Хрватска и Србија још нису спремне за заједничко такмичење. Уу овим нашим балканским двориштима више је нереда, увреда и некултуре.

Дан после београдске утакмице ни пасионирани љубитељи фудбала у Хрватској не осећају ништа посебно. Утакмица је, с обзиром на околности и догађаје у последње време у Вуковару, прошла мирно, иако је у самом Вуковару било мањих инцидената када су нападнута тројица полицајаца.

ДИГЛИ РУКЕ ОД ФУДБАЛА

Општи је утисак да су Хрвати дигли руке од фудбала, да Игор Штимац више није звезда која буди наду и да тек предстоји грчевита борба за карту за Бразил.
Фудбал све мање интересује народ, а и све мање је оних који сматрају да је хрватска репрезентација светска класа.
А у овим нашим балканским двориштима више је нереда, увреда и некултуре, па од спорта мало тога остане…

У глуво доба ноћи, око 2.30, полиција је покушала да легитимише групу младића, а они су физички напали службена лица. Осам особа је под истрагом, већина је с подручја Осијека, а полицајци нису претрпели озбиљније повреде.

Сви спортски аналитичари оцењују да је Хрватска била у Београду бледа, да је подбацила и разочарала и да се наставља низ лоших игара. Од дуго најављиване „нове“ тактике Игора Штимца није се видело ништа, па је само срећа спасла хрватске репрезентативце да се не врате поражени из Београда.

И у Хрватској сви осуђују невероватно груб старт Јосипа Шимунића над Миралемом Сулејманијем, као крајње неспортски чин који је једним делом покварио и спортску атмосферу на терену, која је, према оценама загребачких медија, за разлику од расположења на стадиону – била добра.

Неуморни Мамињо, господар хрватског фудбала Здравко Мамић, за овдашњу јавност није нека посебна новост, јер су његове ескападе уобичајене. То што је шармирао Србе, за Хрвате је само доказ да је Мамић мајстор свих мајстора, којем су паре почетак и крај целе фудбалске филозофије.

За оне којима фудбал није у првом плану и београдска утакмица је доказ да је стабилизација на овим просторима још далеки сан. И у словеначким Јесеницама балкански навијачи праве нереде, па концентрација навијача из Словеније, Хрватске, Србије, БиХ, Црне Горе и Македоније још увек не пролази мирно и у спортском духу. За многе је то доказ да и с идејом регионалне лиге у фудбалу још треба да се причека, јер услови засада то свакако не омогућавају.