Прочитај ми чланак

ПОРУКА ДЕЛИЈА ЦРНОГОРЦИМА: Навијачи Звезде о одлукама Скупштине у Подгорици!

0

Навијачи Црбвене звезде транспарентом су прокоментарисали недавну одлуку Скупштине Црне Горе о помништењу уједињена са Србијом из 1918. године.

„Понос подгоричке скупштине изрод би да квари, живимо за уједињење два ока у глави“, писало је на транспаренту током меча са Вождовцем.

Подсетимо, Скупштине Црне Горе усвојили су 29. новембра резолуцију којом се одлуке Подгоричке скупштине из 1918. године о присаједињењу Краљевини Србији, проглашавају ништавним.

За резолуцију је гласао 61 посланик, 46 је било за, 15 против, док уздржаних није било.

Резолуцију су подржали посланици парламентарне већине, Социјалдемократске партије и независни посланик Неђељко Рудовић.

Против су били посланици Демократског фронта, као и Горан Даниловић и Горан Радоњић из Посебног клуба посланика.

У резолуцији се, између осталог, наводи да је, прије, за вријеме и послије Великог рата, Црна Гора била суверена и међународно призната држава, дефинисана Уставом из 1905. године.

Истиче се и да Подгоричка скупштина није била њена легална институција, нити је легитимно конституисана на основу слободно исказане воље грађана Црне Горе.

Наводи се да је нелегалност Подгоричке скупштине, односно њена уставна непрепознатљивост и незаконито конституисање, формално-правни основ за ништавост свих њених одиука.

Оцењује се да је Подгоричка скупштина била инструмент којим је извршен државни преврат у Црној Гори.

Велика народна скупштина српског народа у Црној Гори, познатија као Подгоричка скупштина, била је народно представништво Црне Горе након Првог свјетског рата.

Њена најпознатија одлука из 1918. године је била збацивање краља који је био у изгнанству од 1916. Николе Првог Петровића и његове династије Петровић-Његош у корист династије Карађорђевић.

Одлука Подгоричке скупштине од 26. новембра о уједињењу Црне Горе са Србијом била је увод у проглашење заједничке државе Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра у Београду.

Црна Гора и Србија биле су у разним облицима заједничке државе 88 година, односно све до референдум 21. маја 2006. године, на којем је изгласана црногорска независност.

 

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!