Прочитај ми чланак

Поновити савршену трку

0

bekric_620x0

(Политика)

Једини Европљанин и једини белац у финалу Првенства света у Москви на 400 метара с препонама, вечерас у 19 часова биће репрезентативац Србије Емир Бекрић. То већ довољно говори о успеху младог аса, који је пре два дана у полуфиналу трчао четврти пут ове сезоне национални рекорд и спустио га до 48,36 секунди.

– Много сам тога постигао и ове сезоне и посебно у уторак. Истрчао сам савршену трку. Сада бих волео само да је поновим. Конкуренција ми није била важна ни тада ни сада. Добио сам осму стазу, која ми је по доносила срећу. Био сам у њој и на две од три трке Првенства Европе у Хелсинкију, где сам освојио сребро и на две ћу трчати и овде, па нека се понови Финска – каже Емир Бекрић.

Када сте излазили после квалификација из микс зоне поздравили сте се са Санчезом?

– Јесам, зовем га „ћале” у шали. Најбољи је.

Мислите ли да је опет фаворит?

– Апсолутно, број 1 је „Супермен” (Санчез има истетовиран знак „Супермена” на рамену). Актуелни је шампион Олимпијских игара.

Али с вама су и сребрни и бронзани из Лондона, Мајкл Тинсли и Хавијер Калсон?

– Без обзира на њих.

Какву тактику спремате за финале?

– Без стреса, желим да уживам. Потребно је само да меко прођем 200 метара, а онда да са 120 одсто могућности јурим оне који су ме претекли, па кога ухватим.

Ви лако подносите трке у низу, а како је са ривалима?

– Не знам, али ми је циљ само да се што више опустим и што свежији дођем у завршницу. То ће свакако бити потпуно нова трка у односу на ову из полуфинала, па ћемо видети ко ће како да прође.

Мирјана Стојановић, тренер Емира Бекрића, је потпуно мирна уочи финала.

– Како да не будем када је на свом првом светском првенству Емир ушао међу осам најбољих на планети и то као први српски препонаш коме је то пошло за руком – каже Мирјана Стојановић.

Који сте му савет дали за финале?

– Да је учинио шта је требало за целу ову сезону и пребацио план. Овде ће се борити против момака, којима је његов државни рекорд резултат који од шале остварују у неком кругу такмичења. Емир је, међутим смирен, без еуфорије ово прихвата и фокусира се на следећи корак.

Наш рекордер је стварно већ постигао много. Најпре је државни рекорд померио до 49,15 на митингу у Марибору, па на 48,83 чиме је поставио рекорд Медитеранских игара, затим је победио и на Првенству Европе за млађе сениоре у Тампереу са 48,76 и пре два дана ушао овде у финале са 48,36.

– Схватио је да са само 22 године може равноправно да се носи с најбољима на глобусу и да ће следеће године на Првенству Европе и 2015. на Олимпијским играма бити у кругу фаворита – закључила је Мирјана Стојановић.