Прочитај ми чланак

Погубна пословна политика великана из Љутице Богдана

0

Некада је Црвена звезда био тим ком одлични играчи нису могли да промакну, а сада је синоним за промашаје. Некада су црвено-бели дрес носили Џајић, Шекуларац, Митић, Пижон, Пикси, Савићевић, Савић, Костић… Данас тај славни дрес носе тотални промашаји као што су Паркер, Анђелковић, Орландић, Цветковић… Играче који вреде Црвена Звезда проглашава неталентованим, не пружа им шансу, тера их из клуба, а у преплаћује играче као што су Мирнес Шишић, Грегор Броновицки… Последњи такав пример је Немања Максимовић, момак који је донео титулу светског шампиона младој репрезентацији Србије. Максимовић није добио прилику у Црвеној Звезди, али засијао је у дресу Астане и младе репрезентације, али кренимо редом.

Френклин Салас

Френклин Салас

Сећате се Френклина Саласа? Ел маго, чаробњак, је дошао у Црвену Звезду као велико појачање. Одличан дриблер, доброг паса и још боље завршнице. У Црвеној Звезди је кубурио са повредама али и када је био здрав није добијао пуно прилика. Звезда га је одбацила као вишак, Салас се вратио у домовину, а онда је свој тим предводио до титуле Копа Либертадорес, пандана Лиге Шампиона.

Хернан Баркос

Ернан Баркос

Ернан Баркос је стигао у клуб када и Салас. Добијао је више шансе од Саласа али се није баш најбоље снашао. Није се одмах привикао на нову средину, навијачи су му доделили надимак Варкос, а магови из руководства нису хтели да сачекају да проради. Отеран је Баркос из Звезде, а онда је стигао до репрезентације Аргентине. Прорадио је али у дресовима ЛДУ Куита, Палмеираса и Гремиа. Није ваљао Звезди, а онда је израстао у одличног нападача.

Вилсон Паласиос

Вилсон Паласиос

Сећате се конференције за штампу када је Вилсон Паласиос плакао као мало дете јер трансфер у Црвену Звезду није реализован. Тада су челници Црвене Звезде рекли да је много дати милион еура за овог везног фудбалера, а онда је Паласиос отишао у Виган па га је Виган продао Тотенхему за 15 милиона еура. Опет „фантастична“ процена руководства најтрофејнијег српског клуба.

Клео

Клео

Клеверсон Кордоба Клео је још један случај “феноменалног” пословања руководства Црвене звезде. Клео је дошао у Црвену звезду, показао је да се ради о веома добром нападачу, али су у Звезди одлучили да је много да за овог бразилског нападача плате 800 000 еура. Партизан се није двоумио платио је обештећење и вишеструко добио довођењем овог нападача. Клео је играо одлично у дресу Партизана, решавао је дербије, давао велики број голова, а на крају су црно-бели добили и поприлично обештећење када су га продали кинеском прволигашу.

Абубакар Оумару

Абубакар Оумару

Још један од примера је и Абубакар Оумару. У Звезди је проглашен вишком, а онда је преко ОФК Београда стигао до Војводине. У Војводини је играо фантастично, био један од најбољих нападача лиге. Војводина га је продала белгијском Беверену. Прошле сезоне наступао је за Партизан и био најбољи играч тог тима.

Драган Мрђа

Драган Мрђа

Драган Мрђа је само један у низу играча из омладинског погона Црвене Звезде ког се славни клуб лако одрекао. Мрђа је прошао све млађе селекције Црвене Звезде, одиграо неколико утакмица у првом тиму, а онда га се Звезда лако одрекла и пустила га у Зулте Варегем. Касније се Мрђа вратио у нашу лигу, у екипу Војводине где је играо фантастично и био најбољи стрелац лиге. Одатле је отишао у Сион, а онда се ипак вратио у своју Црвену Звезду. У тандему са Абиолом Даудом донео је дуго чекану титулу Црвеној Звезди, окитио се титулом најољег стрелца лиге, па се отиснуо пут Јапана у Омију.

Немања Пејчиновић

Немања Пејчиновић

Немања Пејчиновић је момак који игра на позицији штопера. У Црвену Звезду дошао је као позајмљени играч Рада, одиграо је 14 утакмица у црвено-белом дресу, а онда је враћен Раду. Имала је Црвена Звезда право откупа уговора али је проценила да Пејчиновић није квалитет за славни тим. Пејчиновић је после тога отишао у Херту на позајмицу, а онда је његов уговор откупила Ница, Пејчиновић је дбио стуб одбране овог француског прволигаша, за ког је одигра 98 утамица, док 2014. године није продат московској Локомотиви.

Немања Матић

Немања Матић

Сваки љубитељ фудбала данас зна ко је Немања Матић. Када је један од најбољих задњих везних фудбалера данашњице почињао своју каријеру у Звезди је био проглашен за неталентованог играча, Дошао је млади Матић на пробу али није задовољио челнике великана из Љутице Богдана. То није обесхрабрило Матића па је преко Кошића, Витезеа, Челзија и Бенфике стигао до статуса звезде светског фудбала.

Стеван Јоветић

Стеван Јоветић

Репрезентативац Црне Горе Стеван Јоветић, још један је од “неталентованих” фудбалера према проценама челних људи Црвене Звезде. Понуђен је Јоветић црвено-белима, али га они нису хтели па је завршио у Партизану где је доказао свој квалитет и где је израстао у одличног играча. После је преко Фиорентине стигао у Манчестер Сити, а сада наступа за Интер. Треба ли напоменути да је Партизан имао вишеструку добит од Јоветића? Био је најбољи играч тима, давао је голове, асистирао, а онда је на његовом трансферу Партизан зарадио позамашну своту новца.

Милош Красић

Милош Красић

Још један такав пример је и “српски Недвед”, Милош Красић. Он је био на проби у Црвеној Звезди, није примљен јер је “неталентован”, а онда је каријеру изградио у ЦСКА Москви, Јувентусу и репрезентацији Србије у којој је једно време био незамењив шраф, Незаменљив је био када је репрезентација игра под палицом Радомира Антића, у време када смо били цењени у свету.