Прочитај ми чланак

Плави, плави – кошаркаши опет у шампионској боји (ФОТО)

0

У тешким деценијама за нама једна од ретких радости биле су титуле које су освајали спортисти. Међу њима су миљеници нације посебно били кошаркаши, а један од њихових заштитних знакова су били дресови плаве боје.

Осамостаљењем Србије у први план долазе црвени дресови, али после седам година кошаркашка репрезентација Србије ће на предстојећем Светском првенству опет бити у плавом.

„Онај ко није носио дрес са државним грбом, било да се то звало СФРЈ, СРЈ, СЦГ или сад Србија, може можда да претпостави какав је то осећај. Моја маленкост то добро зна. Сигуран сам, у ствари се пре свега надам да младим кошаркашима и кошаркашицама, дечацима и девојчицама, тај моменат кад буду обукли тај дрес, да ће да им то остане за сва времена. За вијек вијекова“, изјавио је председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић.

Били смо шампиони Европе и света као „плави“, а откако смо постали „црвени“ нисмо се радовали најсјајнијим медаљама. Европу смо последњи пут покорили 2001, а свет 2002. После 17 година нација се опет нада дочеку шампиона на чувеном „балкону“.

„Сигурно да су те генерације уз које смо ми одрасли и које су се пеле на балкон увек некако и мени стоје у глави у тим плавим дресовима. Боже здравља да се и ми вратимо са најсјајнијим одличјем у тим плавим дресовима“, рекао је Владимир Лучић.


„Орлови“ су у петак имали званично фотографисање за ФИБА Светско првенство, а позирали су управо у новим плавим дресовима. „Плави“ би требало да дебитују у суботу увече у пријатељском мечу против Литваније у Арени.

Мишљења јавности су подељена, од одобравања носталгичара до негодовања супротног „табора“. Међутим, када су у питању сами кошаркаши они су – одушевљени.

„Супер су. Снимали смо неке рекламе, пробали смо их, лепо су освежење. Нека буде да су ми лепши ови плави од црвених“, рекао је Немања Бјелица.


Први пут од 2013. и квалификација за Европско првенство опет ћемо бодрити „плаве“, иако су тада углавном били „бели“, а то је посебно обрадовало искусније играче који су више везани за ту боју.

Један од ретких који је у сениорској селекцији имао прилику да игра у плавим дресовима био је капитен Милош Теодосић.

„То говори о мојој младости“, нашалио се Теодосић, „Таман смо се навикли на црвену боју они опет променили, али мени је драго што смо опет у плавој боји“.

Репрезентација Србије ће играти на Мундобаскету од 31. августа до 15. септембра у Кини, а у првој фази у Групи Д ривали ће бити Ангола, Филипини и Италија.

Један од главних адута нашег тима биће члан најбоље петорке НБА лиге прошле сезоне, центар Денвер Нагетса Никола Јокић који се коначно прикључио саиграчима и такође позирао у плавом.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!