Прочитај ми чланак

ПИКСИ ОДЈАВИО КОКЕЗУ: Свет се смеје! Ко ће бити нови селектор Србије?

0

Неће да му се мешају у посао. Нисам желео да преузмем репрезентацију у овом тренутку јер сам одувек хтео да градим тим по мом укусу, изјавио Драган Стојковић

Србија није пронашла селектора у Кини, иако се очекивало да ће председник ФСС Славиша Кокеза испословати „да, пристајем“ од Драгана Стојковића током боравка репрезентације у граду Гуангџоуу.

 

Фото: Фонет

Уместо озбиљног пословног разговора о ангажману на Мундијалу са „орловима“, Кокезу је дочекала вест да је Пикси пристао на услове Кинеза за продужење уговора, па се њихов сусрет у хотелу „Мериот“ претворио у куртоазно ћаскање двојице добрих познаника.

То, наравно, није сметало првом човеку српског фудбала да пушта димне сигнале о тобожњој заинтересованости Пиксија да као нови в. д. селектор обави припреме и одради са репрезентацијом СП у Русији.

– Нисам желео да преузмем Србију у овом тренутку јер сам одувек хтео да градим тим по мом укусу. Сада сам задовољан у Кини, имам све што ми је потребно, а и играчи следе моје идеје и напредују корак по корак. Наредни циљ нам је да се пласирамо на место које би нас одвело у Азијску лигу шампиона, а што се моје будућности тиче, она је повезана с радом у репрезентацији. Видећемо да ли ће то бити на клупи Кине или Србије, у сваком случају, бићу спреман за тај изазов – рекао је Пикси, а пренео кинески сајт Спортс.еастдаy.цом.

Смењивање Муслина без одговарајуће замене враћа нам се као бумеранг, директно у лице. Свет нам се смеје и чуди. Да бар није речено да се раскид сарадње десио због наметања играча од стране Савеза, можда бисмо могли да се надамо неком добром и искусном селектору. Овако, пристаће само онај ко за рачун пара нема проблем да га цео свет сматра послушником ФСС.

Кинеска признања
Најбољи долазе из Гуангџоуа

За најбољег играча лиге проглашен је Израелац Еран Захави из Пиксијевог тима Гуангџоу Р&Ф. Он је на 30 мечева постигао 27 голова и био најзаслужнији за одличан пласман своје екипе. Такође, најбољи млади фудбалер (У23), дефанзивац Хуанг, долази из Гуангџоуа Р&Ф. По пријему признања он се захвалио Србину за своје напредовање у протеклој такмичарској години.

Маркетинг победио
КАНАВАРУ НАГРАДА

Крај седмице, у којој су га многи видели на селекторском месту „орлова“ и у којој је постао најплаћенији српски тренер у историји (плата 14 милиона долара по сезони), Пиксију није донео очекивано признање. На гала вечери у Чунгкингу признање за најбољег тренера кинеске Суперлиге додељено је Италијану Фабију Канавару. У конкуренцији су били Грегорио Манзано (Гуејџоу Хенгфенг Џиченг) и Пикси (Гуангџоу Р&Ф), који је завршио шампионат са свега два бода мање од Канавара. Само за појачања Канаваров клуб Тјенцин Ћуенђен потрошио је преко 150 милиона евра за довођење Модеста, Патоа и Витсела, док је цео Пиксијев тим вредео 39 милиона евра.