Прочитај ми чланак

ПИКЕ У СУЗАМА: Ако желе, напустићу репрезентацију

0

Фудбалер Барселоне Ђерар Пике, један од највећих заговорника независности Каталоније међу спортистима, изјавио је да је поносан на свој народ и поручио да је, уколико Савез то буде тражио, спреман да се повуче из репрезентације Шпаније.

„Ја сам Каталонац и веома сам поносан због тога. Поносан сам и на народ Каталоније, нисмо ми ‘лоши момци’ у свему што се дешава око референдума. Ми само хоћемо да гласамо, под Франковим режимом није било гласања и то право морамо да бранимо. Нисам веровао шта ради полиција, мислио сам да ће на миран начин покушати да спрече гласање. Та њихова реакција само је погоршала ствари“, изјавио је Пике, који је и сам изашао на гласање и поделио фотографију са бирачког места на друштвеним мрежама.

Wikimedia Commons

Стандардни шпански репрезентативац додао је да је, уколико то Савез буде тражио, спреман и да напусти државни тим.

„Играње за репрезентацију није такмичење у патриотизму, већ да одиграш најбоље што можеш. Знам да у целој Шпанији постоји велики број људи који се не слажу са овим што се десило и који верују у демократију“, рекао је Пике, уз констатацију да је утакмица против Лас Палмаса, која је по наредби из Мадрида одиграна пред празним трибинама, његово најтеже искуство у каријери.

Пике је рођен у Барселони, после позајмица у Манчестер Јунајтеду и Сарагоси, већ пуних десет година је стандардан члан тима, као и репрезентације Шпаније, за коју је одиграо 91 утакмицу, постигао пет голова и освојио титуле првака Европе и света.