Прочитај ми чланак

MАДРИД: 200.000 људи протестује против премијера који би да амнестира сепаратисте

0

Десетине хиљада људи марширало је данас улицама Мадрида у највећем антирежимском протесту до сада против премијера Санчеза и Закона о амнестији каталонских сепаратиста који је договорио Санчез са сепаратистичким каталонским и баскијским партијама у замену за подршку да може да формира нову владу.

Демонстрације су одржане два дана након што је шпански социјалистички премијер Педро Санчез освојио четворогодишњи мандат уз подршку каталонских и баскијских националистичких странака.

Маршу, који су организовале цивилне групе, присуствовали су и опозициони лидери, пренео је Ројтерс.

Шпанска власт жели да амнестира око 400 људи који су били укључени у кампању за независност Каталоније, што је кулминирала организовањем референдума за независност 2017. Судови су прогласили тај референдум незаконитим.

Шпанци сматрају Каталонију својом територијом, а као једна од чланица ЕУ не признају ни независност Косова. Противе се политици глобалисте Санчеза (званично социјалисте) и негодовали су и када је он у октобру угостио председницу тзв. Косова Вљосу Османи. Његови критичари су тај потез окарактерисали и као „корак до признања Каталоније“.

Иначе, у Мадриду су данима масовни протести, а данас је рекордан број демонстраната јер је субота.