Прочитај ми чланак

Пешић упозорио: Ово неће поправити српску кошарку, нећемо више имати медаље!

0

Селектор "орлова" је хладне главе анализирао пораз свог тима у финалу Мундобаскета, али послао и упозорење због укупног стања у српској кошарци

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић изјавио је након утакмице са Немачком да је поред повреда и болести играча освајање сребрне медаље чудесан резултат.

Србија је у недељу у финалу Мундобаскета поражена од Немачке 83:77.

„Као прво, честитам Немачкој на сјајној победи. Заслужили су ово јер су играли 40 минута на високом нивоу. Када један тим одигра овако, можемо само браво да кажемо“, рекао је Пешић и додао да је потребна већа ротација за овакве утакмице.

„Никола Милутинов је имао проблем са мишићем који је настао после Канаде. Изгубили смо Добрића који је одиграо сјајан посао, а Богдановић је био болестан, али рекао ми је да је спреман да игра. Срећан сам због тренера и немачке федерације јер су заслужили ову титулу, а ја сам поносан на моје играче. Имали смо отворен шут у завршници на три поена заостатка. За овакву утакмицу је потребно имати бољу здравствену ситуацију“, констатовао је Пешић.

Он подсећа да је примарни циљ репрезентације био пласман на Олимпијске игре.

„Пре и после утакмице сам им рекао да сам поносан на њих. Дуго смо на путу, од 17. августа смо у Азији, као породица смо сада и постали смо добри пријатељи међусобно. Они мени верују, ја верујем њима и најважније је да будеш посвећен. Недостајала нам је ротација, фалио нам је Милутинов“, изјавио је Пешић.

Осврнуо се потом Пешић на стање у српској кошарци и истакао да ова медаља неће решити проблеме, колико год да је ово чудесан резултат.

„Ја бих волео да ова медаља покрене доста проблеме која наша кошарка има. Ова медаља значи и нашим навијачима који су превалили велики пут да би дошли овде. Људи који су задужени данас за кошарку у Србији, морају нешто да ураде. Једном ћемо бити и срећни ако се квалификујемо на првенство, медаља неће бити“, констатовао је Пешић и додао Србија нема кошаркашку лигу.

„Погледајте немачку лигу која већ 20 година има један организован систем такмичења. Није ни чудо што праве овакве резултате. Ако се у најскорије време не деси нешто, и ако не седнемо и не прихватимо истину да морамо да се спремимо за наредни олимпијски циклус, онда неће бити резултата. Мора да се направи систем такмичења у домаћем првенству“, закључио је селектор Србије.