• Почетна
  • СПОРТ
  • УЕФА СПРЕМА ШОКАНТАН СЦЕНАРИО: Партизану титула и ако Звезда буде прва!?
Прочитај ми чланак

УЕФА СПРЕМА ШОКАНТАН СЦЕНАРИО: Партизану титула и ако Звезда буде прва!?

0

FK-crvena-zvezda-1

Све и да освоји титулу у домаћем шампионату, Црвена звезда би могла да остане без трофеја, који би, у том случају, красио витрине Партизана!

Овакав шокантан епилог, који би разорио и обесмислио читав српски фудбал, могао би да се догоди у режији УЕФА, а све захваљујући њиховим настојањима да се неодговорним клубовима не дозволи учешће у еврокуповима.

Случај „Славија“!

Славија из Источног Сарајева кажњена је зимус одузимањем три бода у првенству БИХ јер није испоштовала рок за плаћање обештећења грузијском клубу Зугдидију за играча Леванија Куталију. Грузијац је за овај клуб наступао од јула 2008. до децембра 2010. године.

 Уколико црвено-бели у року од 15 дана не измире вишемилионска дуговања према играчима, менаџерима, клубовима (само Раду се дугује два милиона евра) и запосленима, чекају их драконске казне од стране УЕФА. Европска кућа фудбала би у том случају могла да наложи Фудбалском савезу Србије да одузме бодове, а самим тим и евентуални освојени трофеј црвено-белима. Казна може да буде и суспензија играња у еврокуповима. Теоретски, Партизан би могао у квалификације за Лигу шампиона, иако Црвена звезда, коначно, освоји домаћу титулу.

Да разлога за забринутост и страх и те како има, на „Маракани“ се осетило и синоћ током седнице Управног одбора трофејног клуба. Колико је ситуација озбиљна и драматична, можда најбоље илуструју примери других клубова који су осетили на својој кожи бескомпромисан став УЕФА да се стане на пут лошем пословању клубова.

Наиме, познати шпански прволигаш Малага кажњен је дисквалификацијом из Лиге Европе (2013/14) јер је прекршио правила финансијског фер-плеја. Уместо тог тима, у Лигу Европе је требало да оде Рајо Ваљекано (по пласману у Примери), али је и тај клуб имао проблема с новцем, па је утрчала Севиља, која је игром случаја стигла чак и до полуфинала.

Још драстичнији пример долази са Кипра, где су три клуба у више наврата у последњих годину дана били кажњавани, и то ни мање ни више него одузимањем бодова. Најдрастичнији пример је Алки из Ларнаке, којем је у периоду од 17. маја 2013. до 6. марта 2014. године одузет укупно 41 бод! Сваки пут када би пробио рок за плаћање, кипарски клуб би био кажњаван од стране националног савеза, а на иницијативу УЕФА, било да је ре о неплаћању трансфера, плата или чак судија приликом организовања утакмица на домаћем терену.

Поново пожар на „Маракани”, има ли ико способан да га угаси?

Могуће казне због кршења финансијског фер-плеја

а) упозорење
б) укор
ц) новчана казна
д) одузимање бодова
е) неисплаћивање награда за учешће у УЕФА такмичењима
ф) забрана регистровања нових играча
г) рестрикција регистровања одређеног броја играча за УЕФА такмичења
х) Избацивање из УЕФА такмичења (тренутно) и/или избацивање из
будућих такмичења
и) повлачење титуле или награде
* НАПОМЕНА: Казне могу бити удружене

 

ФК Партизан: УЕФА се не шали, али Звезди не желимо зло!

За разлику од Црвене звезде, у Партизану су мирни када је у питању поштовање „финансијског фер-плеја”, које УЕФА однедавно стриктно спроводи и због кога неодговорним клубовима у будућности неће бити омогућено такмичење у еврокуповима.

Теоретски, црно-бели би у случају да Звезда освоји домаћу титулу, а да притом не покрије финансијске губитке, и у случају освајања другог места могли да се уместо великог ривала нађу у квалификацијама за Лигу шампиона наредне сезоне!

Свесни су у Хумској те могућности, али и поред затегнутих односа са комшијама са Топчидерског брда, потпредседник Ратомир Бабић за „Ало!“ каже да се у Партизану не баве тим претпоставкама и могућностима, те се труде да њихов клуб на терену оствари циљ и да тако истисну Звезду из квалификација за Лигу шампиона.

– Осетљива је прича која је задесила Црвену звезду, није на нама да коментаришемо туђе проблеме, али нека свима буде јасно – ми никоме не желимо зло – каже Бабић.

Потпредседник црно-белих, уједно, објашњава да са УЕФА нема шале…

– Они су изузетно ригорозни и озбиљност њихових претњи смо осетили на својој кожи. Пре неколико година смо морали да платимо пенале, јер смо каснили са измиривањем обавеза. Будите сигурни, свака њихоива опомена је и те како озбиљна.

Бабић овом приликом објашњава како је Партизан опстао до данас…

– Продаја играча је, нажалост, једини начин да клуб преживи, да плаћа фудбалере и испуни све што УЕФА захтева, али и да опстане у Србији.Д.

 

(АЛО)