• Почетна
  • СПОРТ
  • ПАРТИЗАН ОСТАО БЕЗ СТАДИОНА: Држава га не избацује на улицу!
Прочитај ми чланак

ПАРТИЗАН ОСТАО БЕЗ СТАДИОНА: Држава га не избацује на улицу!

0

JNAmy

 

(Телеграф)

ЈСД Партизан изгубио је спор пред Вишим судом у Београду од Министарства одбране, а по предмету власништва над стадионом некадашње Југословенске народне армије.

Ипак, како Телеграф сазнаје, ФК Партизан, као корисник простора, неће остати без свог терена, јер држава нема намеру да избаци српског великана из своје куће.

Суштина спора је у проценту који Министарство одбране и Република Србија треба да добију од најављене приватизације Партизана. Читава прича и спор између ЈСД Партизан и Министарства одбране траје дуго. Према нашим сазнањима, читаву ствар пред судом поново је покренуо Драган Шутановац, бивши министар одбране у време свог мандата.

Рат око стадиона између Министарства одбране и Партизана датира још од 28. марта 1990. Прва рунда је брзо решена, када је постигнут договор да ће “прави” власник здања у Хумској бити Југословенско спортско друштво Партизан, а да ће Министарство тадашње савезне одбране располагати правом над овим објектом само у специјалним случајевима и ванредним ситуацијама (у случају рата, на пример, кад би тенкови и остала војна опрема били распоређени на стадиону).

Ипак, како сазнајемо, тај низ прекинуо је председник Партизана Драган Ђурић, који је у име Партизана тражио од Министарства одбране и тадашњег министра Шутановца да се ова сага прекине и да Војска потпише папир по коме би и формално-правно власник некадашњег стадиона ЈНА постао клуб из Хумске.

– Шутановац није желео да потпише такав уговор, који је био противзаконит. Понудио је Партизану да се решење нађе у компромису, тако што ће се потписати уговор по којем ће Министарство и држава имати одређен проценат од продаје, издавања локала и пословних простора, након изградње модерног стадиона и шопинг мола што је клуб из Хумске у том периоду помпезно најавио, као свој циљ и пројекат. То Партизан није желео да прихвати и читава ствар поново је покренута пред судом – каже наш добро обавештени саговорник.

Према његовим речима, Шутановац није смео да потпише незаконит документ, а самим тим, по закону, морао је читаву ствар око власништва поново да покрене пред Вишим судом у Београду.

Бивши министар одбране није желео да улази у дубљу анализу спора Партизана и Министарства одбране, јер, како каже, “то с његове стране не би било фер”.

– Као министру који је покренуо спор драго ми је да је пресуђено у нашу корист. Очекујем да ће челни људи Партизана и државе пронаћи заједнички језик, односно модел власништва који ће задовољити све стране – каже Шутановац за Телеграф.

JNA stadion2100899_orig

Како незванично сазнајемо, у Министарству одбране немају намеру да избаце Партизан на улицу, већ ће сачекати да и другостепени орган потврди овакву пресуду. На крају ће као епилог и Војска Србије и држава добити свој део колача када се приватизује ФК Партизан, надају се у Министарству одбране.

– Министарство ће чекати другостепену пресуду. Они немају намеру да управљају стадионом и да било кога избацују. Треба очекивати да ће чекати да дође до најављиване приватизације како би се као власник стадиона појавила држава и добила свој део новца. До тада ће све и даље бити како што је и сада – каже нам наш извор.

Председник ФК Партизан Драган Ђурић кратко је поручио у изјави за Телеграф да клуб неће ништа коментарисати док све не буде званично.

– Одлука клуба је да ништа не коментаришемо док не добијемо званичну одлуку суда – био је штур Ђурић.

Министарство одбране Владе Републике Србије је у мају 2010. поводом овог случаја издало следеће саопштење:

“Уговором од 28. марта 1990, закљученим између Државе СРЈ – Савезног секретаријата за народну одбрану и ЈСД Партизан, пренето је право коришћења, управљања и располагања на непокретностима, које су биле средства ЈНА, без накнаде. 19. новембра 1997, у име СРЈ – Савезног министарства за одбрану, војни правобранилац Војске Југославије поднео је тужбу против ЈСД Партизан ради утврђења ништавности уговора о преносу права коришћења на непокретностима у друштвеној својини.

Дирекција за имовинско-правне послове Министарства одбране, на основу овлашћења републичког јавног правобраниоца, обновила је тужбу 20. марта 2007. године. Током поступка Други општински суд донео је 8. јула 2009. године Решење којим се одређује забрана ЈСД Партизан отуђење и оптерећење непокретности које су предмет тужбеног захтева све до правоснажног окончања овог парничног поступка.

Након тога, Окружни суд у Београду одбио је жалбу туженог и потврдио одлуку Другог општинског суда. Поводом инсинуација да је министар одбране Драган Шутановац потписао поменуту тужбу, ради истинитог информисања јавности, подсећамо да је ступио на дужност 15. маја 2007. године”.