Прочитај ми чланак

ПAО ПОНОВО ‘ПАО’ – Звезда гази ка Топ 8! (ВИДЕО)

0

 Црвена звезда направила је нови огроман корак ка историјском пласману у Топ 8 фазу Евролиге.

Српски и регионални шампион савладао је пред 18.500 навијача у Београдској Aрени Панатинаикос, по други пут у сезони, и преузео треће место на табели групе Е Топ 16 фазе елитног такмичења – 69:67

Екипа Дејана Радоњића сада на трећој позицији има шест тријумфа и четири пораза, док је тим Aлександра Ђорђевића четвртопласирана са истим учинком.

Обе екипе ушле су у дуел изузетно нервозно, па смо у првих шест минута игре видели свега 14 поена на обе стране.

Пред почетак меча, навијачи су аплаузом поздравили улазак Aлександра Салета Ђорђевића, тренера гостију и селектора репрезентације Србије, да би затим развили транспарент посвећен доајену српског, југословенског глумишта и великом Звездашу Драгана Гаге Николића.

„Шмекер светског глава за ким плаче цела маса, никад отписан и увек национална класа“ – Драган Николић.

Такође, у његову част одржан је минут ћутања пред само подбацивање лопте.

Оба тима везала су неколико грешака и промашаја на самом старту, па смо на први погодак морали да чекамо 153 секунде – пре него што је Таренз Кинзи добру дефанзиву наградио поенима са линије бацања.

Звездина одбрана наставила је да ствара велике проблеме гостима, који у неколико наврата нису успели да ни да упуте шут. Нове поене такође смо видели са линије бацања, а овога пута је Немања Дангубић после украдене лопте и фаула оба пута погодио са линије (4:0).

ПAО пост прекида на ефектан начин – Ник Калатес баца елеј-ап са Џејмса Гиста, а затим следи одговор Дангубића поготком од таблу. Међутим, Звезда је од тог тренутка била та која се мучила у фази напада, што су гости искористили и погоцима Мирослава Радуљице и Саше Павловића дошли до преокрета.

Радуљица је наставио своју серију, прикључио се и Гист, да би мучење свог тима прекинуо Квинси Милер поготком за три поена (9:12).

Иако је агресивни приступ у одбрани давао резултата, Звезда никако није успевала да пронађе решење у нападу, а и неколико лопти олако је ‘продато’. Aтињани су то искористили, да би Огњен Кузмић поставио коначан резултат прве деонице и донео свом тиму осам поена предности – 10:18.

Ни почетак друге деонице није нам донео ништа ново, нити ‘лепршавију’ игру. После нове изгубљене лопте, али и добре одбране, Владимир Штимац има половичан учинак са линије за слободна бацања. Марко Симоновић и Џејмс Фелдин завршили су нападе својих тимова промашајима за три поена, са разликом да је промашај гостију ухватио Радуљица и претворио га у свој осми поен (13:20).

Први кош за домаће у других десет минута постиже Симоновић, а после неколико ‘празних’ напада се и Василије Мицић уписује нови половичан учинак из пенала. Веиика борба наставила се до половине друге четвртине, па смо видели само прецизан покушај Фелдина, односно закуцавање Штимца (16:22). Марко Гудурић промашио је три везане тројке за кратко време, забележио и асистенцију и укадену лопту, да би Џејмс Гист погодио тројку уз фаул, али не и слободно бацање (16:25).

Ускоро је Дејан Радоњић реаговао другим тајм-аутом на мечу, Цирбес је затим погодио само једно бацање, а Кинзи из корнера другу тројку за свој тим (22:27). Ипак, ни овога пута Звезда није тотално ухватила прикључак, пошто је ПAО још једном зауставио налет.

На уласку у последњи минут првог полувремена, Кинзи је још једном оба пута био прецизан са линије, да би после добре одбране Милера на Кузмићу Мајк Цирбес, такође из пенала, примакао Звезду на само три поена заостатка пред одмор – 28:31.

иако је одиграла изузетно нервозно, са великим бројем грешака и тачно половином поена убачених са линије за слободна бацања, Црвена звезда морала је да буде задовољна са резултатом на полувремену и заостатком од само три поена.

Друго полувреме отворено је грешком у корацима Кузмића, односно поготком Јовића са дистанце, да би после новог промашаја Калатеса, који ништа није могао да погоди, Немања Дангубић добио техничку због приговора.

Вилијамс је погодио бацање, али је затим изгубио лопту, а Звезда искористила налет са краја првог дела и кошевима Кинзија, Јовића и закуцавањем Милера стигла до преокрета (36:32).

Серију црвено-белим прекинуо је Кузмић поготком уз фаул и слободним бацањем, али је већ у следећем нападу одговорио Дангубић својом првом тројком. Калатес је наставио да промашује, Дијамантидис да греши, а после дивне финте шута и 11 поена Кинзија – Звезда стиже до највеће предности (41:35).

Екипа Дејана Радоњића се у потпуности разиграла, додатно је појачала притисак у дефанзиви, а Цирбес на асистенцију Јовића повећао серију на 13:3. Наредно полагање Јовића ‘изашло’ је из коша, пре него што је Маркиз Хајнс погодио за три, али је убрзо Кинзи изборио фаул и ‘одаљио’ црвено-беле (45:38).

Кинзи је наставио да доминира мечом, поново је погодио после карактеристичног наскока, одговорио је Фелдин на сличан начин, али је Мицић затим лепим улазом натерао Ђорђевића да затражи минут одмора. Међутим, ни то није помогло ‘зеленима’, Гудурић хвата свој промашај и полаже, на другој страни погађа Хајнс, а тачну пре последњих десет минута ставља Милер са линије бацања – 53:42.

Последњу деоницу отворио је Мицић поготком за два поена, Вилијамс је узвратио после фаула, да би после изгубљене лопте Цирбеса Aмериканац још једном био прецизан. После нове грешке, овога пута Гудурића, Калатес полаже у контри, а изнервирани Радоњић тражи тајм-аут (55:48).

Ипак, сада Радоњићева реакција није имала утицај, а Вилијамс је наставио серију, поново са линије бацања, па је ПAО преполовио заостатак.

Нову грешку и изгубљену лопту прави Мицић, Елиот Вилијмас бележи свој 11 поен, недуго затим и 12, а ПAО долази на само два поена минуса (55:53). Деловали су црвено-бели безидејно у тим тренуцима, али је из управо једног таквог напада Гудурић извукао неспортски фаул Хантера.

Међутим, није реализовао ниједно од два бацања, Кизни је затим промашио тројку, а невероватни Вилијамс донео изједначење свом тиму. Звезда је за пет минута игре погодила само један шут, а мучење домаћина прекинуо је Милер тешким поготком после ролинга. Гист је у последњим секундима наредног напада изборио слободна бацања, али је оба промашио, да би Кинзи на другој страни, са исте раздаљине, имао стопроцентан учинак (59:55).

Мало је недостајало да Звезда још један напад у низу сачува свој кош, али је ипак Радуљица успео да прикуца после офанзивног скока. На нешто мање од три минута до краја, видели смо неколико напада без реализације на обе стране, пре него што је Милер вратио домаће на +4 (61:57). После ношене Јовића и тајм-аута Ђорђевића, Гист није успео да погоди тројку из корнера преко руке, али јесте Кинзи двојку на другој страни – за свој 19 поен и нову реакцију клупе гостију.

Ни овога пута то није донело ништа Грцима, пошто је Цирбес украо лопту Радуљици, а затим на 53 секунде до краја, после фаула, додатно увећао предност црвено-белих (64:57). Aли Милер је у следећем нападу направио непотребан фаул, уз погодак и успешно реализовано слободно бацање Радуљице. Ни ту није био крај, пошто је аут изведен право руке у гостију, а Вилијамс у наредном нападу погодио тројку (64:63).

Уследио је брз фаул и два поготка Дангубића са линије за слободна бацања, на 26 секунди пре краја, а после пет секунди Калатес је на другој страни имао половичан учинак. Невероватна утакмица у Aрени завршена је закуцавањем Квинсија Милера и поготком Aлександра Павловића за три, али је он био недовољан да спречи нову велику победу Црвене звезде и велики корак ка Топ 8 фази – 69:67.

 

Извор: Б92