Прочитај ми чланак

ОВО МОРА ДА СЕ ДОЗВОЛИ Забрањени кошаркашки елементи због којих уништен дух игре

0

Пред вама су четири веома битна нападачка елемента кошарке, од којих два нису дозвољена да се изводе, док је један тек од недавно дозвољен.

Кошарка није џабе названа магична игра под обручима, јер има много елемента креације и импровизације, а техника доприноси да буде максимално атрактивна. Међутим, последњих година ФИБА и њена судијска комисија учиниле су све да кошарку потпуно униште и деградирају тај дух игре. Од четири елемента два су успели да „избаце“ из кошарке тако што свирају кораке за њих.

Директни полазак у дриблинг (лево) и двокорак после ролинга (десно)

То су продужени корак и полазак у дриблинг директном ногом. Друга два су двокорак после ролинга, који је био забрањен, али је дозвољен од 2016. и шут на кош после пивотирања под кошем, који је дозвољен од увек, мада делује као да су кораци у питању.

Инструктори за суђење ФИБА из „јаких кошаркашких“ земаља Финске, Шведске и Енглеске и дошле на идеју да се један од најлепших кошаркашких елемената у кошарци ролинг не изводи како треба, па су успоривши снимак схватили да се праве три корака и забранили су га 2014. године.

Међутим, хвала Богу после Олимпијских игара у Рију, ФИБА је поново вратила тај елемент као дозвољен.

Осим ролинга или како се назива Спин Мове, још три елемента су дискутабилна за ФИБА.

Убојито оружије за нападача, директан полазак у дриблинг

Продужени корак је забрањен јер ФИБА није дозволила да одразна и прва доскочна нога буду исте, затим директни полазак у дриблинг који се врло често свира као кораци, иако већина играча не прави кораке, а поготово се свира у млађим категоријама. И на крају шут на кош после пивотирања под кошем када се подигне стајња, то јест пивот нога.

Овај потез је дозвољен, а сваком ко логично гледа рекао би да су кораци.

Због погрешних људи у ФИБА Еуропе дошло је и до злоупотребе правила игре. Тако је својевремено неки Финац који је био задужен за суђење гледајући успорене снимке устврдио да се код ролинга и код продуженог двокорака праве кораци, па је наложио судијама да се то обавезно свира. Наводно играч три пута дотакне подлогу и прави трокорак.

Он, пошто долази из Финске, није узео у обзир дух игре и само сврху нападачке елеганције и колико то доноси атрактивности кошарке. Његова филозофија је један плус један су ДВА.

Финац уопште није узео у обзир колико то сакаћење нападачке филозофије заправо уништава елеганицју и креацију играча. Колико би игра била лепша када би неко изводио те потезе. Зато данас тренери и не обучавају децу да раде ролинг, продужени корак и кретање у дриблинг директним поласком, који је најјаче оружије нападача. Погледајте само у НБА како то изгледа и биће вам јасно.

При том није узео у обзир да је сваки кошаркашки двокорак, онај обичан заправо трокорак, када би се анализирао путем успореног снимка. Јер играч увек има три контакта са подлогом, једном када лупи лоптом о подлогу, ухвати је и затим направи још два корака.