Прочитај ми чланак

УТАКМИЦА ЖИВОТА: Овако албански медији најављују меч са Србијом

0
Фото: Дадо Ђилас

Фото: Дадо Ђилас

Сусрет са фудбалском репрезентацијом Србије централна је тема у Албанији, а локални медији је виде као „утакмицу живота“.

Албанија има прилику да оствари историјски успех и пласира се на Европско првенство први пут. Препрека на том путу биће јој Србија, а ако је победи, оствариће директан пласман. Телевизије су спровеле много анкета међу становништвом, које је оптимистично и верује у победу над Србијом.

Лист Коха доне је целу насловну страну посветио утакмици. Уз велики наслов „Утакмица живота“ наводи се и да меч са Србијом може потпуно да промени судбину албанског фудбала.

Пажња је посвећена и хапшењу Исмаила Морине, човеку који је управљао дроном са заставом „велике Албаније“ у Београду. Сусрету ће присуствовати много косовских Албанаца, а на фотографијама су приказане велике гужве на граничним прелазима између територије Косова и Метохије и Албаније.

Лист Шћип (Схqуип) пише углавном о безбедносним мерама у Тирани, наглашавајући како је престоница саобраћајно блокирана. „Утакмица против Србије узроковала је то да Тирана буде потпуно паралисана“, наводи тај лист.

Репрезентативци Србије су у среду допутовали у Тирану, где ће бити смештени све до поласка у Елбасан неколико сати пре утакмице. По доласку у Тирану доживели су непријатност, пошто је њихов аутобус приликом трансфера у хотел погодио камен и притом разбио стакло.

Албански медији су пренели изјаву српског амбасадора у Тирани Мирољуба Зарића да није видео инцидент, као и да верује у гостољубивост албанског народа. Саобраћај око хотела Шератон у ком су смештени потпуно је блокиран, а присутан је велики број полицајаца, па том објекту ретко ко може и да приђе.

Албански навијачи одавно су почели да се спремају за сусрет, па су се током ноћи окупљали у локалима широм Тиране, обучени у националне дресове, мајице, са шаловима и заставама.

Атмосфера у граду углавном је била мирна јуче током дана и ноћи. Утакмица ће се играти вечерас у 20.45 у Елбасану.

Извор: Бета