Прочитај ми чланак

Отет бивши фудбалер Партизана који је подржавао Гадафија

0

Мухамед Забија, либијски фудбалер који је наступао за Партизан, отет је у Либији од стране снага такозваног Апарата за подршку стабилности, пренели су тамошњи медији.

Забија и његова породица су били блиски породици Гадафи, a Апарат за подршку стабилности чине груписане паравојне формације које су постале главна снага либијског пројекта за заустављање продора миграната на обале Европе, под патронатом Европске уније, навела је агенција АП.

Foto: Youtube

Наводно, оружане снаге Апарата за подршку стабилности предводи Абдула Гани ел-Кикли, познат као Гнејва, чија организација учествује у оружаним сукобима, а како су медији преносили раније, она је увела и посебан облик опорезивања, а они који су одбијали намете су били мета физичких напада.

Очевици су наводно потврдили да је Забија отет приликом изласка из болнице, где је посетио пријатеља, као и да су се унутар објекта налазили припадници Гнејвиних снага, а ту је наводно дошло и до разговора између њих.

Убрзо је на лице места стигао већи број наоружаних особа у војним униформама који су потом одвели Забију, који користи штаке за кретање јер је у фебруару повредио лево стопало и налази се у процесу рехабилитације, а чланови породице страхују да је његов живот у опасности.

Забија је раније отворено говорио о свом односу са Гадафијем.

„Отишао сам на телевизију и рекао да волим и подржавам Гадафија. Због тога сам код Гадафијевих непријатеља доспео на листу непожељних. Власт су у Либији убрзо после тога преузели побуњеници, и мој пријатељ и председник је убијен. Било ми је јасно да ми револуционари неће опростити пријатељство са Гадафијем и да ме тамо чека смрт. Знао сам и да више не смем да се вратим у Либију“, истакао је Забија.

Оно што некадашњи репрезентативац Либије није знао је да га је Гадафи због показане лојалности уврстио у своје наследнике.

„Тачно је да сам уживао велике привилегије код Гадафија и да сам био један од ретких људи који су код њега могли ући у кућу без најаве. И пре познанства с њим нисам оскудевао ни у чему. Највише бих волео да је жив, никакво богатство не може заменити пријатељ“, говорио је Забија.
Тим поводом огласио се и Национални комитет за људска права у Либији који је изразио забринутост због отмице и притварања фудбалера.

„Са великом забринутошћу пратимо инцидент и хапшење и одвођење Забије од прошлог четвртка, од стране безбедносних агената Апарата за подршку стабилности у Триполију. Забија је одведен на непознату локацију и онемогућен му је контакт са породицом. Захтевамо хитно пуштање Забије“, истиче се у саопштењу.

Либијски медији додају и да је уз Забију отет и уметник Асел Бухнаир, док је његов рођак Башир Забија потврдио гласине о отмици.

„Тачно је. Ја сам изгубио контакт са њим од четвртка“, истакао је Башир.

Због свега се огласио и Забијин клуб Ал-Итихад, који је навео да ради на томе да ступи у контакт са својим фудбалером.

Забија има 34 године, поникао је у екипи Ал-Итихад из Триполија, а у Партизану је боравио у сезони 2012/13, када је одиграо четири утакмице и постигао један гол.