Прочитај ми чланак

Оперска певачица поделила Србију: Олимпијци дочекани уз вашарску музику

0

Првакиња Опере Гордана Томић изазвала је велику полемику на Твитеру у вези са дочеком српских спортиста из Токија. Она сматра да је непримерено што су дочекани уз поп-фолк музику, уместо уз класику.

„Руси су своје спортисте поздравили химном и клавирским концертом Чајковског, који је пратио освајаце златних медаља на Играма. А ми? Вашарском музиком. Нико од наших спортиста, а сигурна сам и већине окупљених, није заслужио то понижење“ написала је оперска певачица на Твитеру.


Спортисти су из Токија дочекани журком испред Скупштине Србије, уз наступ певачице Милице Тодоровић.

Постоји разлог зашто је баш Милица Тодоровић наступала – одбојкашице Србије припремале су се за меч уз њену песму „Моје злато“, а након освајања злата, ватерполисти су такође славили баш уз ову нумеру.

Очигледно да спортисти воле ову песму, па је баш због тога став оперске певачице изазвао бурне реакције на Твитеру.

„Када би просечном грађанину Србије пустили Мокрањца, Корнелија Станковића или Биничког, нико не би препознао. Од не знам колико хиљада људи синоћ, верујем да ни 100 људи не би препознало горе поменуте композоторе. Пушта се оно што народ слуша“.

„Они ту музику слушају. Тако да не видим проблем.“

„Наша традиција, за разлику од руске, не препознаје Чајковског у оваквим ситуацијама или уопште. Међутим, свакако имамо теме и ритмове који би били примерени том догађају“.

„Слажем се, али власт мора да утиче на масовни „укус“. За почетак, ревизијом дозвола за националне фреквенције. Чудо би се десило у кратком року, када би Пинк изгубио дозволу. Па, ко воли, нек’плати претплату“.

„Потпуно сте у праву, дочек само осликава стварно стање друштва! Ту је требало ангажовати далеко боље и квалитетније извођаче“.

Гордана Томић је затим додала:

„И ја после представе са колегама одем у кафану и слушам народњаке, али не би приличило да ме ико са неког гостовања дочека том музиком. Сматрала бих то увредом. Кафанској музуци је место у кафани а не на официјелном државном дочеку. Од врхунских спортиста се очекује бар пристојно образовање и колико, толико естетике. Ако је Гранд једино што слушају, имам право да будем разочарана. Њихова мисија је и да својим понашањем утичу на младе. Али, овде су криви организатори јер су их навукли на танак лед“.

Иначе, у 2020. је одлучено да руским спортистима није дозвољено да се такмиче под руском заставом нити да се химна њихове земље свира током уручивања медаља током Олимијских игара ове и наредне године.