Прочитај ми чланак

Олимпијци Србије отпутовали у Сочи на ЗОИ

0

VANJA UDOVICIC, VLADE DIVAC I OLIMPIJCI

Олимпијска репрезентација Србије отпутовала је данас чартер летом из Београда у руски град Сочи, где ће од 7. до 23. фебруара учествовалти на 22. Зимским Олимпијским играма.

Са аеродрома „Никола Тесла“ олимпијце су испратили министар омладине и спорта Вања Удовичић и председник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Владе Дивац и пожелели им да у Русији достојно представљају земљу.

„Очекујем да свако од њих превазиђе своје најбоље резултате, да дају све од себе и премаше могућности, што је у нашем менталитету. Верујем да ће зимски спортови заживети и да ће се неко вратити са медаљом“, изјавио је Удовичић.

 

Он је истакао да ће министарство радити на популаризацији зимских спортова у Србији.

„Имамо ограничене услове у земљи, спортисти морају да се спремају у иностранству. Влада Србије у сарадњи са ОКС доста је учинила на том плану кроз стипендирање. Најважније је да сваки спортиста може да уцествује на Олимпијским играма и у наредном периоду залагаћемо се да наши спортисти имају равноправне услове током припрема“, казао је Удовичић.

Дивац је навео да су припреме спортиста за учешће на ЗОИ протекле „добро и по плану“.

„Мора, међутим, да се зна да ми нисмо сила у зимским спортовим. Они иду тамо да представљају земљу у што бољем светлу и имају нашу подршку“, поручио је Дивац.

Селекцију Србије у Сочију представљаће осморо спортиста у пет спортова: Невена Игњатовић и Марко Вукићевић (алпско скијање), Ивана Ковачевић, Рејхан Шмрковић и Миланко Петровић (нордијско трчање и бијатлон), Нина Мицић (сноуборд), Вук Рађеновић и Александар Бундало (боб).

Церемонији отварања Игара и подизању заставе Србије у Олимпијском селу присутвоваће председник државе Томислав Николић.

Заставу Србије на свечаном отварању Игара носиће Миланко Петровић, освајач две златне и једне бронзане медаље на зимској Универзијади у Трентину.

Зимске Олимпијске игре у Сочију биће одржане од 7. до 23. фебруара.

 

Представљен олимпијски тим Србије за ЗОИ у Сочију

Репрезентација Србије која ће учествовати на Зимским Олимпијским играма у Сочију представљена је данас у Београду.

Генерални секретар Олимпијског комитета Србије (ОКС) Ђорђе Вишацки пожелео је срећу такмичарима који вечерас путују за Сочи.

„Ово је крај четворогодишње олимпијске приче коју смо почели у Ванкуверу 2010, спортистима желим да на прави начин, пре свега понашањем и изгледом, представљају Србију. Ово је прилика да наши репрезентативци буду део светске приче“, рекао је Вишацки.

 

Бијатлонцу Петровићу заставу Србије предала је олимпијска шампионка у теквондоу из Лондона Милица Мандић.

„Част ми је да носим заставу Србије на отварању Игара, надам се да ћемо пружити максимум и да ћемо испунити очекивања Србије“, поручио је Петровић.

Међу српским „манекенима“ била је и Нина Мицић (сноуборд), Вук Рађеновић и Александар Бундало (боб), Марко Вукићевић (алпско скијање), Ивана Ковачевић (нордијско скијања), Рејхан Шмрковић (нордијско трчање), као и вицешампионка из Лондона у стрељаштву Ивана Максимовић, која је пожела срећу такмичарима.

 

Рађеновић: Желим злато, реалност је првих 12

Пилот боба двоседа Србије Вук Рађеновић рекао је данас да му је циљ да на Олимпијским играма у Сочију освоји златну медаљу, али да очекује да се посада пласира међу првих 12.

„Ја увек идем да освојим златну медаљу. Морате да гађате у небо да бисте погодили врх планине. Сваки прави спортиста се никад не задовољава осредњим резултатом, већ пуца на највише. Мислим да је реалност да будемо у првих 12, а разлика између првог и 12. је две-три десетинке, тако да доста зависи и од среће“, рекао је Рађеновић агенцији Бета.

Олимпијски тим Србије путује данас у Сочи на Зимске олимпијске игре, а у бобу ће осим Рађеновића бити и гурач Александар Бундало.

Српски пилот је возио у Сочију и познаје стазу.

„Јако је важно да пилот познаје стазу. Рачунајте да возите 140 на сат, а кривина од 20 метара…нема се ту времена за размишљање, мора да се има аутоматизам. Лакше се концентришете кад знате шта вас очекује, нема нервозе због непознатог. Лакше се концентришете на старт и вожњу“, рекао је Рађеновић.

Он није могао да каже ко су главни фаворити.

„Има нас 25 и неко ће ту бити први, а неко 25… Од фаворита за златну медаљу ту су три Немца, два Швајцарца, један Холанђанин, Британац, два Американца, Летонци, Руси..м јесам ли рекао Канађани?

Све су то фаворити за злато, тако да је тешко предвидети, али смо ми све њих у једном тренутку успели да добијемо“, рекао је Рађеновић.

Српски пилот има 106 килограма, а гурач Бундало 110, тако да су у оптималној тежини за боб, који има 170 килограма, а максимална тежина са посадом треба да буде испод 390 килограма. Рађеновић је казао шта је важно да би се неко бавио бобом.

„Све се одигра у првих 50 метара. Важна је телесна маса, али експлозивна. Не могу класични спринтери, али ни дизачи тегова, који никада не трча. За пилота је битно и да имате смисла за ту вожњу“, објаснио је Рађеновић.

Бундало је објаснио шта је посао гурача и какве карактеристике треба да има.

„Добар део гурача су бивши атлетичари, па тако и ја. За овај спорт је потребан спој брзине, снаге, скочности и спретности. Даље, у току вожње на мени је да не ометам Вука приликом пилотирања и да не дозволим да моје тело осети ударе и поремети кретање боба. Тешко је да останем миран, али се трудим“, рекао је Бундало уз осмех.

Боб је у Југославији био један од најпопуларнијих зимских спортова, после алпског скијања, скокова и хокеја.

„Увек је исто у спорту. Ако сте добри, људи вас воле. Ако нисте, забораве вас. И то је нормално, ја први не волим да гледам споротве где нема резултата. Ми идемо да направимо резултат и верујем да ћемо бити пропраћени“, рекао је Рађеновић.

Николић на отварању Зимских олимпијских игара у Сочију

Председник Србије Томислав Николић отпутоваће у четвртак, 6. фебруара, у Сочи, где ће присуствовати отварању Зимских олимпијских игара и подизању заставе Србије у Олимпијском селу, саопштила је прес служба председника.

„Својим боравком у Сочију на отварању Зимских олимпијских игара желим да пружим подршку миру у свету, што Олимпијске игре и симболизују, а уједно и борби свих, а сада највише Русије, против тероризма, као великог зла савременог човечанства“, рекао је данас председник Николић током састанка са амбасадором Руске Федерације Александром Чепурином, наведено је у саопштењу.

 

(Танјуг)