Прочитај ми чланак

ОДЛУЧЕНО ЈЕ: Дивца примају у кошаркашку Кућу славних – велика част

0

Велика част припала је Дивцу

Владе Дивац ће ускоро бити званично уведен у Кућу славних у Спрингфилду, биће четврта наша личност у одабраном друштву после Дражена Далипагића, Александра Николића и Боре Станковића, а познато је и ко ће имати прилику да га уврсти у елитно друштво.

Printscreen: Twitter/@SeanCunningham

Како Телеграф ексклузивно сазнаје, избор је пао на Џерија Веста, легенду НБА лиге која краси чувени лого најјачег светског кошаркашког такмичења! Такав избор не треба да чуди, Владе је то између редова најавио и када је давао интервју у априлу чим је обелодањено да улази у „Халл оф фаме“. Џери Вест је био први ког је Владе споменуо као заслужног за прелазак „преко баре“, а сада је преостало само да 81-годишња легенда потврди да може да увелича церемонију свог некадашњег пика.

– Нисам могао ни да претпоставим, али Џери Вест који ме је тада изабрао очигледно јесте. Баш онако како је и Грег Поповић имао визију са Жарком Паспаљем или неким другим играчима који су у то време правили добре каријере. Више од 20 посто играча у НБА лиги су интернационални играчи, а за њих је потребна препорука или визија. Лејкерси су били најзаслужнији за овакав мој успех. Вест ме је изабрао на драфту, али је цео клуб заслужан за оно што сам направио. Хвала Пету Рајлију који је тада био тренер Лос Анђелеса, дао ми је прилику да се докажем – рекао је тада Дивац, а Вест је често умео да истакне његов утицај на игру у Америци.

– Владе је сјајан човек и велики играч, један од најбољих странаца у НБА лиги, а сигурно играч из иностранства који је имао највише утицаја на лигу. Дивац ми је често препоручивао да обиђем вашу земљу, а сада и сам могу да се уверим у ваше гостопримство – рекао је Вест 2003. када је боравио у Србији.

Вест иза себе има сјајну играчку, тренерску и функционерску каријеру, целу играчку каријеру провео је у Лејкерсима, 12 пута је био у првој или другој петорци НБА од 1960. до 1974, његова силуета се налази на логоу НБА, а за 50. годишњицу лиге, био је међу 50 изабраних најбољих играча НБА.

Као генерални менаџер је водио Лејкерсе до шест титула, а имао је храбрости да направи радикалне промене и доведе Дивца, Седрика Себалоса и Ника ван Ексела, нешто касније је Дивца трејдовао за Кобија Брајанта, па потписао Шекила О’Нила и најавио нову доминацију.

Дивацсе Лејкерсима прикључио 1989. и у НБа је играо до 2004, забележио је преко 13.000 поена, 9.000 скокова, 3.000 асистенција и 1.500 блокада.

Био је у првом руку тиму НБА 1990, у НБА ол стар тиму био је 2001, а са Југославијом је освојио два олимпијска сребра, три европска и два светска злата и још много одличја. У ФИБА Кући славних је од 2010, а његов број су повукли Сакраменто Кингси, у којима је сада генерални менаџер.

Церемонијал ће се одржати од 5. до 7. септембра у Спрингфилду.