Прочитај ми чланак

Од Срба за сад бољи …

0

 66t


(Спортски журнал)

На великом испиту ће српски клупски фудбал бити током реванш мечева треће рунде квалификација за Лигу шампиона и Лигу Европе. Три преостала представника наше земље, Партизан, Црвена звезда и Војводина, нису остварила позитиван резултат у првим 

Партизан је у Разграду поражен од Лудогореца са 2:1, али је њихова ситуација још и најбоља, не само због тога што ће прваци Србије јурити „минус један” у Хумској. У случају неуспеха, Партизан би такмичење наставио у плеј-оф рунди за пласман у Лигу Европе, вероватно би био и повлашћен у тој рунди.

Црвена звезда има доста лош резултат из Одесе, 3:1 за Черноморец није баш обећавајуће за црвено-беле, који се највише уздају у паклену подршку Делија са трибина.

Украјинци су се показали као веома квалитетан ривал, а ни традиција не иде на руку црвено-белима. И још једна врло битна чињеница, у случају елиминације Звезда би вероватно и наредних сезона имала статус неповлашћеног тима од треће рунде, без обзира да ли би се такмичила у квалификацијама за ЛШ или ЛЕ.

Војводина је за сада најбољи српски тим у Европи од почетка сезоне. Новосађани су били на прагу тријумфа и против Бурсе, али су Турци у 90. минуту извукли реми – 2:2.

У реванш мечу Новосађанима ће ипак припасти улога аутсајдера, али је сигурно да се екипа Марка Николића неће предати. Веће шансе ипак има Бурса.

Што се тиче државног коефицијента оствареног ове сезоне, Србија је тренутно на 14. позицији. Не звучи толико лоше, али у стварности је прилично бледо, с обзиром да тимови из најјачих европских лига још нису ни почели квалификације, па ће неминовно престићи Србију на ранг листи.

За сада су убедљиво најбољи Румуни, чија су сва четири представника још увек у Европи, а у досадашњих 14 мечева имају десет тријумфа и четири ремија. Наше источне комшије имају скор какав српски клубови могу само да сањају!

Бум су направили Казахстанци! Иако су им два тима елиминисана, Актобе и Шахтјор Караганди играју фантастично. Шахтјор је у првом сусрету разбио албански Скендербеу, па је већ сада на једном ногом у плеј-оф рунди Лиге шампиона. Самим тим практично би обезбедили најмање учешће у групи Лиге Европе! Казахстанци у 14 мечева имају девет победа, реми и четири пораза.

Азербејџан је доживео тежак ударац елиминацијом Нефчија, али је ове сезоне прејаница Карабак, који у пет мечева има четири победе и реми. У првом сусрету треће рунде савладали су шведски Гефле са 1:0.

Звезда се мучила са Исланђанима, који су одиграли до сада 16 мечева, имају шест тријумфа и по пет ремија и пораза. Хрвати су далеко испред нас, иако им је испао један тим – Локомотива.

Динамо Загреб и Ријека за сада играју без грешке, имају по три тријумфа из исто толико мечева. Сплитски Хајдук је на Пољуду изгубио од Дила Горија, у Грузији их очекује паклено тежак задатак.