Прочитај ми чланак

Обрадовић: Јокић најбољи високи додавач у историји, заслужено проглашен за МВП

0

Кошаркашки тренер Жељко Обрадовић оценио је у да је кошаркаш "Денвер Нагетса" Никола Јокић вероватно један од најбољих високих додавача у историји, као и да је потпуно заслужено изабран за најкориснијег играча НБА лиге. Он је рекао и да ће одлуку о новом клубу који ће водити донети до краја месеца. Демантовао је да је лично преговарао са било којим клубом, па и са Партизаном.

„Фантастични резултати у току сезоне су довели до тога да Јокић буде проглашен за МВП-ја НБА лиге. Вероватно ћу ја бити један од оних који је то препознао, гледао сам и пратио. Играо је одлично на огромном броју утакмица, и то га је издвојило да буде МВП. Такође, Васа Мицић је доминирао у Евролиги, био је МВП и регуларног дела сезоне и Фајнал фора. Петрушев је млади играч који је обележио сезону у АБА лиги и Теодосић, који је по ко зна који пут доказао да има квалитет у Киндеру из Болоње“, навео је Обрадовић.

Према његовим речима, Јокића од осталих играча издваја разноврсност, која је захтев модерне кошарке.

„Он је невероватан додавач. Мислим да је најбољи високи додавач који се икада појавио у историји. Били су играчи који су играли на тим високим позицијама и у старој Југославији, то је био Крешимир Ћосић, да има квалитет да проиграва саиграче и да буде први високи играч који се извлачио напоље. После њега човек који је имао те способности био је Владе Дивац, који је био доминантан у том сегменту игре, као и Дејан Томашевић, који је знао и да повуче контранападе и дода лопту. Јокић има све то, али има и оно што је веома важно у модерној кошарци – шут за три поена“, истиче Обрадовић.

Додаје да Јокић има и шут са полудистанце, као и изванредну игру леђима. Каже и да га посебно краси то што зна да многе, па и њега као тренера – изненади.

„Верујем да изненади и свог тренера, и своје саиграче, и све које прате кошарку. Екстраталентован је у сваком погледу“, наглашава Обрадовић.

Упозорава да Јокић има и одређених мана, пре свега у одбрани, које његов тренер жели да сакрије, али их је Никоја Јокић свестан.

„Никола Јокић је показао да не мора да се буде атлетски грађен, него да имаш довољну брзину да мислиш, и он то показује из утакмице у утакмицу. Вероватно ће сад многи играчи и многи тренери покушати да га копирају“, оцењује Обрадовић.

Подсећа да је изабран са 41. места на драфту и да се сада поставља питање како неки људи греше, као и да је велики број клубова и менаџера „пропустило“ Јокића.

„Сигурно је да је његов тренер препознао шта он може да уради, и ако погледате структуру игре у нападу, видећете да је Никола тај који много започиње на спољним позицијама, и да су та уручења која ради, заслуга његовог тренера Малоуна. Он јесте стрелац, али се види да он, много више ужива да додаје и да разиграва саиграча. И то је оно што су његови саиграчи и тренер препознали“, наглашава Обрадовић.

Говорећи о разлици између европског и америчког начина рада са кошаркашима, он наводи пример Покушевског, који је играо веома мало у Европској лиги. Он је отишао у средину у коју верују у њега, и да је након тога показао невероватан таленат.

„Одлазак у НБА и играње у тиму тамо, је сасвим различито од играња у Европи. Овде у Европи имате императив резултата. Ја то најбоље знам. Ви у тој ситуацији не можете да дате шансу неким млађим играчима“, наводи гост Н1.

Оцењује да Никола Јокић и тренер Мелоун имају специфичан однос и да један у друго имају допста поверења.

„Испричаћу једну ствар. Нисам радио 2013. године, узео сам паузу, као и ове године. Тада је било Светско јуниорско кошаркашко првенство у Прагу. Позвали су ме да одржим једно предавање, и ја сам то искористио да одгледам четвртфинале, полуфинале и финале. Наша репрезентација је играла финале против америчке репрезентације и изгубили су 82: 68, и Васа Мицић и Никола Јокоић су били у тој репрезентацији. Јокић је имао 10 поена, а Васа је имао ‘дабл дабл’. Они су играли у егалу са том америчком репрезентацијом, која је играла специфичну кошарку, као што играју све јуниорске репрезентације САД. И тада се видео тај таленат који су имали“, навео је Обрадовић.

Претпоставља да је тадашње играње за репрезентацију помогло Јокићу и Мицићу да схвате значај дреса, као и да им је то помогло у развоју њихове каријере.

Коментаришући однос америчких медија у кампањи за избор МВП-ја ове године он каже: „Лично мислим да овим светом влада завист, и ту се ради само о томе. Зашто неко ко је такав, какав је, и одакле је дошао, да буде МВП – а не неко други. И то је логично, и то ће одувек да буде“.

„Он је проглашен убедљиво за МВП-ја, и ту свака прича почиње и завршава се. Сви ти људи који су гласали, сви остали који имају њихово мишљење, то је њихово право“, истиче Обрадовић и додаје да европски играчи доминирају НБА лигом.

„Ту је Лука Дончић, Адетокумбо и Никола Јокић. И то је показало да неки људи који раде овде у Европи или у неким другим деловима света раде добро“, сматра прослављени тренер.

На питање да ли би отишао да ради у НБА лигу и да ли су га звали, каже: „Не. Само једне године је била понуда да се иде на некакав интервју, ја сам рекао у шали да дајем интервјуе само новинарима. Иза мене стоји неко име и презиме, и не знам шта бих могао да им објасним. Али, убеђен сам да би се било који тренер из Европе адаптирао веома лако, и радио… Ја верујем да је питање само да ли ће у НБА лиги желети да неко од европских тренера дође. А то сам говорио и раније“.

Коментаришући да ли се враћа у кошарку, одговара потврдно, и додаје да је идеја да се врати, али у шали додаје, да треба да се види „да ли ће њега неко да се сети“.

До краја месеца о новом клубу

„Узео сам годину дана одмора са циљем. То се у мени јавило у току прошле сезоне, а онда је и ковид помогао таквој одлуци. Десиле су се и неке приватне ствари, које су мени веома важне, и решио сам. Одморио сам се, и супер се осећам. Проводио сам време онако како волим. Напунио сам батерије и надам се да ћу имати прилику. Важно је да буде повезано са неком мотивацијом коју бих ја добио, било који клуб да је у питању, јер без мотивације – не може да се ради“, сматра гост Н1.

На питање да ли се враћа у Партизан, Обрадовић одговара:

„Прича се о разноразним клубовима. Нема никакве дилеме да је Партизан клуб који ја обожавам. И који волим. Ту сам почео и провео најлепше играчке године. Ја сам стекао у свим клубовима у којима сам радио пријатеље, да не набрајам сад. Људи ће причати и увек ће постављати приче. Ја сам рекао да ћу одлуку о томе где ћу да радим, и ако ћу да радим, донети крајем овог месеца. У договору са породицом. То је једино што могу да кажем у овом тренутку“.

Демантује да је водио било какве преговоре, па и са Партизаном. Објашњава да има човека који је задужен за преговоре, и да тек након тога, он одлази на састанак са заинтересованима. Понавља да мора да буиде мотивисан, и да не жели да буде некоректан према људима из посла.

„Ако сам успео да проценим да ми је интересантно, седнем и причам са људима. Ако не, онда не причам, једноставно не желим да одузимам време људима. Знаћемо за двадесетак дана“, поновио је Обрадовић.

Говорећи о Мицићу, истиче да је је година која је за њега била посебна важна била она коју је провео у Жалгирису, као и да је тамо много радио на шуту за три поена.

„Чим је то поправио, одмах је био на другом нивоу“, истакао је Обрадовић и додао да му је то додало самопоуздање, као и да је ‘експлодирао’ ове сезоне.

Говорећи о репрезентацији Србије, напомиње да је много важно да сви играчи буду здрави, као и да ће велике „муке“ имати слектор Кокошков који треба да одабере 12 играча.

„Желим да буду здрави, спремни и да их бодримо на турниру у Београду“, рекао је Обрадовић.

Поред Мицића и Јокића, истиче Марјановића, Бјелицу и Богдановића, као и да је веома важно да се направи „хемија“ у тиму, и да је убеђен да ће репрезентација имати добар резултат.

Оцењује да српску школу кошарке од осталих издваја рад, као и да од малих ногу тренери раде изванредно са играчима.

„Борац из Чачка је ове године пустио кадета, дете од 16 година да игра. То је пробао да уради и Партизан у неким утакмицама. Оно што је веома важно за нашу средину је да верују у младе играче, и да пуштају младе играче да играју. Ми смо то увек и радили. Преданост и индивидуални тренинг је нешто што нас је најважније“, подвлачи Обрадовић.