Прочитај ми чланак

НОВО САОПШТЕЊЕ БУДУЋНОСТИ: Поништите финалну серију, обавестићемо Евролигу

0

Подгоричани се огласили новим саопштењем у којем између осталог траже „да се серија поништи и да ће обавестити челнике Евролиге о свим детаљима“.

После ванредне седнице Управног одбора Будућности је клуб из Подгорице издао ново саопштење. У њему, после убедљивог пораза у петом мечу финалне серије и губитка титуле, између осталог траже „да се серија поништи и да ће обавестити челнике Евролиге о свим детаљима“.

Саопштење преносимо у целости:

“Снимци пре почетка и током последње финалне утакмице плеј-офа АБА лиге, који су обишли регион, јасно су показали да због напада домаћих навијача на играче КК Будућност ВОЛИ, нису постојали услови за нормално одигравање те утакмице. КК Будућност ВОЛИ ће се обратити Скупштини тј. клубовима који су чланови и власници АБА лиге са јасним захтевом да се финална серија овогодишњег такмичења поништи.

Додатно, биће упућен захтев да се у периоду до почетка нове сезоне усвоје нове пропозиције АБА лиге које ће прописати драстичне казне за све оне клубове који на својим утакмицама дозволе и делић онога што је КК Црвена Звезда МТС на последњој утакмици приредила свом спортском ривалу екипи КК Будућност ВОЛИ.

Нова правила такмичења би морала елиминисати ситуације у којима играчи током утакмице, уместо о врхунским спортским резултатима, размишљају о својој личној безбедности. Како је на тој утакмици, између осталог, ескалирало расистичко и националистичко навијање домаћих навијача, дужни смо да о свим детаљима целе финалне серије обавестимо и Евролигу.

Једини циљ оваквог поступања је да се кошаркашка АБА лига као регионално такмичења сачува и да и поново буде пример свим представницима спортова у региону који покушавају да формирају регионалне лиге.

И на крају дужни смо одговорити и на једно од питања које се у јавности често поставља још од самог почетка утакмице. Зашто је донесена одлука да се играчи врате на терен и да се утакмица одигра?

У разговорима које су, након напада навијача на наше играче, са представницима АБА лиге имали представници нашег клуба који су били у ‚Пиониру‘, јасно је предочено да уколико не изађемо на терен и одиграмо утакмицу иста ће бити регистрована службеним резултатом у корист КК Црвена Звезда МТС и да ће нашем клубу бити изречена озбиљна казна.

Након напада и повратка играча у свлачионицу, у простору испред свлачионице нападнут је заменик директора нашег клуба (што је и евидентирано од стране делегата), тако да су наши играчи и стручни штаб очекивали да ће напад уследити и у самој свлачионици. Главни судија утакмице је дошао у свлачионицу и саопштио да ће уколико се не изађе на терен у следећих пет минута, београдски клуб бити проглашен победником, а исту информацију су председнику нашег клуба у телефонским разговорима саопштили и председник АБА лиге Игор Додик и директор АБА лиге Крешимир Новосел.

Очигледно је да су представници АБА лиге, судије и делегат у потпуности подлегли притиску навијача и руководства КК Црвена Звезда МТС и да су они једнако као и наши играчи и стручни штаб били уплашени за своју безбедност.

У таквој ситуацији процењено је да је боље да одиграмо утакмицу и да се наши играчи безбедно врате у Подгорицу. Очигледно да би сваки други сценарио довео до ескалације немилих догадјаја у дворани ‚Пионир‘ и угрозио њихову безбедност“ – наводи се у саопштењу Будућности.