• Почетна
  • СПОРТ
  • НОВИ САЛЕ ЂОРЂЕВИЋ: Ко су клинци који погађају као он? (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

НОВИ САЛЕ ЂОРЂЕВИЋ: Ко су клинци који погађају као он? (ВИДЕО)

0

Vasilije-Micic-Ognjen-Jaramaz-Jovan-Novak

Свим љубитељима кошарке у нашој земљи, а нарочито онима којима је црно-бела боја у срцу, 16. април 1992. године остаће вечно урезан у памћење. Тада је Александар Ђорђевић у дворани “Абди Ипекчи” у Истанбулу погодио легендарну тројку за победу Партизана над Хувентудом и освајање титуле првака Европе.

Кад се већ говори о Александру Ђорђевићу, враћају се сећања на периоде кад смо били кошаркашка сила, на све успехе које је његова генерација постигла, његове поготке у најбитнијим тренуцима и радост коју су ти момци доносили нацији.

У време кад више нисмо доминантни у игри под обручима, поставље се питање да ли Србија има легитимног наследника Ђорђевића, који може управо под његовом командном палицом као селектора Србије да врати нашу кошарку тамо где припада – на врх.

Први за кога се сматрало да може да буде играч око кога ће се вртети игра националног тима и ко ће бити неко ко ће преузимати одговорност био је Милош Теодосић. Али, према речима његовог бившег тренера Влада Ђуровића, племејкер ЦСКА је могао много више, како у националном тиму, тако и на клупском плану:

– Искрено сам се надао да је Србија наследника Ђорђевића добила у Милошу Теодосићу, али сам погрешио. И даље сам сигуран да је Теодосић био потенцијал да буде главна фигура, и у националном тиму и у својим клубовима, али се то једноставно није десило – каже Ђуровић у разговору за Телеграф. Он наводи имена младих играча у којима треба тражити новог врхунског плејмејкера:

– То су Василије Мицић, Огњен Јарамаз и Јован Новак. Ова три играча сам доста посматрао и мислим да су три највећа потенцијала на позицији јединице. Наравно да је ниво Ђорђевића тешко достижан, али сматрам да се од ова три момка можемо очекивати много – сматра искусни стручњак.

Занимљиво је и његово тумачење улоге Богдана Богдановића у репрезентацији:

– Мени се Богдановић много свиђа као играч, а његова природна позиција је двојка. Он је лидер на терену, прави победник и неко ко се не либи да преузме одговорност. Али, да бисте постали величине као што су били Кићановић, Дражен Петровић, Крешимир Ћосић, морате да освајате трофеје. Они вас чине великима – наставља Ђуровић, да би разговор закључио анализом које карактеристике играч који одлучује о судбини победника треба да има:

Фото: Тањуг/Тања ВаличФото: Тањуг/Тања Валич
– Такве ситуације решава само глава, ментални склоп играча, а не физичке карактеристике или знање. То вам се може објаснити на примеру Ђоковић-Надал. Шпанац је физички јачи, али Србин је много стабилнији у глави и зато осваја најбитније поене. У тим тренуцима је пресудна психичка стабилност – закључује Ђуровић.

 

(Телеграф)