• Почетна
  • СПОРТ
  • Новакови надљудски напори: Због Дејвис купа за два дана прелази 17.200 km!
Прочитај ми чланак

Новакови надљудски напори: Због Дејвис купа за два дана прелази 17.200 km!

0

Од Мелбурна до Монака преко 16.000 км, па до Шарлроа још 800. Промена зона, климе, све да би овог викенда био уз српски тим

Са нестрпљењем Дејвис куп репрезентација Србије у Белгији очекује долазак најбољег међу најбољима. Новак Ђоковић би у среду требало да стигне у Шарлроа, из Монте Карла, где је свратио само накратко, како би препаковао ствари после дугачког пута из Мелбурна, чиме би наш национални тим био комплетиран уочи меча првог кола светске групе.

Колики је, заправо, напор уложио Ноле да би испунио обећање и био уз српски тим у овом „већ добијеном“ дуелу, довољно говоре бројке. Од Мелбурна до Монака превалио је целих 16.400 километара, неколико аеродрома, летова, чекирања пртљага, царина, и временских зона. Потом ће провести свега неколико сати у Монте Карлу, и онда опет сести у авион. Крећу нове пасошке контроле и нови лет од 800 километара.

Све укупно, Ђоковић ће прећи 17.200 километара за 48 часова, а на све то треба додати и џетлег, који му неће дозволити да се прилагоди европском рачунању времена још барем пар дана. Притом, прелазак са летњег времена у Аустралији и плус 35, на оштру белгијску зиму, још једна је у низу препрека са којом ће се суочити број један, док му неће бити лако ни да истрчи на шљаку, у дворани, само два дана пошто је покорио гренд слем на тврдој подлози, под отвореним небом.

ЗИМОЊИЋ: РЕВАНШ ЗА 2005.

Ненад Зимоњић је најискуснији члан наше репрезентације, а уочи меча у Шарлроа присетио се прошлог дуела са Белгијом, кад смо изгубили 3:2 на теренима Гемакса, 2005. – Тај пораз је био један од малобројних које смо доживели на домаћем терену и тешко нам је пао. Влиген је победио у то време изузетно младог Новака, у преломном мечу. Седам, осам година касније поново играмо против ове земље. Неће Ђоковићу бити лако да се адаптира, али сам сигуран да је и њему јако стало да им се реваншира за тај пораз – истиче Зимоњић

.
Док се Новак буде борио са умором, исцрпљеношћу и адаптацијом на све ове услове, изабраници Богдана Обрадовић ударнички раде на тренинзима, како би се спремили на све што их чека овог викенда против Бемелманса и другара.

Виктор Троицки, Ненад Зимоњић, Борис Пашански и Филип Крајиновић праве стратегију како да сложе коцкице у прави мозаик, а да што више поштеде првог рекета света, који ће прилично уморан стићи у Белгију. До петка није остало много времена, а како ни ривал није из највише класе белог спорта, могуће су рокаде у појединим мечевима, током којих би Новак био на клупи и евентуално ускочио само ако „пригусти“.

Борис може да одигра и сингл и дубл, добро игра у последње време и кад је год добијао шансу показивао је да је поуздан шраф репрезентације и да на њега саиграчи могу да се ослоне. Троицки ће, међутим, поднети већи део терета, у синглу и дублу, а показао је против Француза у финалу 2010. да уме са тим сјајно да се носи.

– Сви смо одушевљени Новаковим тријумфом и то ће бити додатни стимуланс екипи, не само да победи у Белгији, већ да ове године понови успех из 2010. Прихватамо улогу фаворита у овом мечу и очекујемо тријумф који ће нас приближити том путу ка новој салатари. Исто тако овај меч схватамо максимално озбиљно. Нема опуштања, гости смо и сигурно је да ће домаћин исто тако дати све од себе да направи изненађење – рекао је селектор Обрадовић.

После првог тренинга у „Спироудом арени“, чији је капацитет 6.300 гледалаца, шљака је још била мекана.

– Верујемо да ће до почетка меча терен бити у сјајном стању за игру – уверава наш савезни капитен.

Рапорт из српске екипе после првог дана је да су сви играчи који су стигли у Белгију здрави и орни за игру, и то је оно што је најважније, како поручују. Још само да им се придружи најбољи, па да комплетни наставе мини-припреме, како би се оправдала улога фаворита.

ПАШАНСКИ: НОЛЕ НАША ПРЕДНОСТ

Један од циљева у овој години Бориса Пашанског био је да се нађе у Дејвис куп репрезентацији, што му се и остварило.

– Драго ми је што је тако, али нажалост упао сам уместо Јанка који је повређен. Успех је бити у оваквом тиму. Имамо велику предност што је Новак са нама, иако Белгијанци имају јаку екипу. Што се мојих планова тиче, надам се да ћу ове сезоне играти боље него претходних и да ћу бити здрав, као и да ћу се вратити у првих 100 – каже Пашански, својевремено први рекет Србије и „краљ шљаке“.

(Новости)