Прочитај ми чланак

Новак води 1:0: Суд одбио захтев Министарства за одлагање

0

Новак Ђоковић је добио „прву рунду“ на Федералном суду у Мелбурну, пошто је судија Ентони Кели одбацио захтев Министарства унутрашњих послова за одлагање судског процеса. Адвокатски тим Министарства предао је захтев да се завршно саслушање пролонгира за 48 сати и да се одржи у среду, 12. јануара, уместо у понедељак. Као разлог је наведено да је правном тиму Министарства потребно још времена да би припремило одбрану одлуке о депортацији најбољег тенисера света из Аустралије.

Овом захтеву државних адвоката претходило је предавање комплетне жалбене документације Новаковог правног тима, у којој се на 35 страна образлаже цео случај из Ђоковићевог угла и наводе разлози због којих би одлука о поништвању визе требало да буде укинута.

Чињеницом да је судија одбацио захтев за одлагање судског поступка расту Новакове шансе да би могао да заигра на Аустралијан опену који почиње 17. јануара. Да је дошло до новог померања, Ђоковић вероватно не би могао да се нађе у жребу, пошто је Тенис Аустралија затражила да до уторка добије потврду да ли ће српски ас учествовати или не.

У судском поднеску који су предали Новакови адвокати наводи се да „ако је неко имао ковид у протеклих шест месеци, то се сматра за медицинску контраиндикацију, што значи да у талквим околностима вакцина против ковида није препоручена“. Додаје се и да је овакво тумачење засновано на смерницама Аустралијског техничког саветодавног тела за имунизацију (АТАГИ), које и доноси све кључне одлуке по питању одобравања вакцина, размака између две дозе, као и услова за изузеће од имунизације. У том контексту веома је важно знати да Савезна влада Аустралије ниједну одлуку у вези с вакцинама од почетка пандемије није донела без претходне препоруке АТАГИ.

– Објаснио сам да сам недавно, у децембру 2021, био заражен ковидом и да сам на основу тога имао право на медицинско изузеће, у складу са прописима и смерницама Савезне владе Аустралије – наведене су Ђоковићеве речи у поднеску који садржи 35 страна и у којем се детаљно описује хронологија дешавања на мелбурншком аеродрому, када је Новак седам сати саслушаван и када му је саопштена одлука да је његова виза поништена.

Новак је у писаној изјави рекао да је био „шокиран, изненађен и збуњен“ кад је задржан током целе ноћи на аеродрому, као и да су службеници Аустралијске граничне службе (АФБ) вршили притисак на њега да прихвати да буде формално интервјуисан пре него што ступи у контакт са адвокатима и челницима Тенис Аустралије.

Све више је оних који сматрају да Ђоковић има добре изгледе да добије случај пред Федералним судом у понедељак.

Угледни адвокат Џастин Квил изјавио је за Канал 10 да би Ђоковић могао не само да добије позитиван исход саслушања у понедељак, већ и да има добре шансе да заигра на Аустралијан опену.

– Претпостављам да ће судија донети привремену забрану на извршење одлуке о депортацији, јер ће желети да добро саслуша обе стране у случају, пре него што донесе коначну пресуду. То би Ђоковићу омогућило да игра на Аустралијан опену – сматра адвокат Квил из реномиране канцеларије Томсон Гир.

– Знамо да се точкови правде не окрећу брзо – додао је Квил, али и нагласио да то „не значи нужно да ће Ђоковић и добити случај“.

У натсавку је рекао да се процеси у којима судија изрекне меру привремене забране на извршење неке одлуке углавном завршавају тако што две стране постигну споразум. Да ли ће тако нешто бити могуће у судском спору између Новака Ђоковића и аустралијског Министарства унутрашњих послова, тешко је проценити у овом тренутку, тим пре што је читав случај отишао предалеко самим задржавањем српског тенисера у имиграционом притворном центру и упорном инсистирању савезних власти да Ђоковић буде депортован из Аустралије.

Завршно саслушање пред судом почиње у поноћ по српском времену, што значи да би до раних јутарњих сати у понедељак, 10. јануара, требало да буде познато остаје ли Новак у Аустралији и да ли ће моћи да брани шампионску титулу у Мелбурн парку.