• Почетна
  • СПОРТ
  • Новак освојио неосвојиву Надалову тврђаву: Пао Монте Карло
Прочитај ми чланак

Новак освојио неосвојиву Надалову тврђаву: Пао Монте Карло

0

djokovic nadal

(Блиц)

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић победио је Шпанца Рафаела Надала са 6:2, 7:6 (1) у финалу турнира у Монте Карлу и на тај начин прекинуо је низ од осам узастопних титула „краља шљаке“ у овој кнежевини.

Пре почетка турнира у Монте Карлу постојала је велика неизвесност око учешћа Новака Ђоковића, који се још опорављао од повреде добијене у Дејвис Купу.

Надал је, с друге стране, изјављивао како није стопроцентно спреман за девету узастопну титулу, а пре тога је везао пет узастопних финала у 2013. години.

Испоставило се да су ови тенисери, уз Роџера Федерера, заиста оно најбоље што овај спорт данас има јер су пренебрегли све потешкоће и догурали до финала, које, како се испоставило, и није било тако занимљиво, како се очекивало.

После једног сата и 53 минута игре, победио је бољи играч, онај који дуго држи и још ће, прво место АТП листе.

Новак је добио прилику да први сервира и то је чинио добро, пошто је изгубио само један поен.

У другом гему виђена је феноменална игра оба тенисера а освојио га је онај који је више погађао линије! Новак је искористио брејк лопту, а вођство од 2:0 потврдио је сјајним стартом трећег гема за 30:0.
Након још убедљивијег вођства, Рафа је почео силно да греши са основне линије и Новак је искористио прву лоптицу четвртог гема за 4:0. Да, добро сте прочитали, 4:0!

Још један гем припао је, очекивано најбољем играчу света а онда је после пола сата игре Новак дошао и до прве две сет лопте. Рафа је спасао још три да би коначно освојио један гем – 5:1.

Рафа је потврдио у наредном гему да се враћа у игру смањењем Новакове предности на 5:2, међутим, српски играч ништа није препустио случају иако се мучио са сет лоптама – тек осму је искористио за вођство од 6:2.
Шпанац је дакле, први пут после седам година изгубио уводни сет у Монте Карлу у финалном мечу. Новак се ту није зауставио већ је повео и у другом сету.

Судећи према Рафиним ударцима на почетку другог сета, нема никакве дилеме да је Шпанац био спреман за „рат“ у три сета. До петог гема није било већих узбуђења, а онда је Рафа искористио другу лопту за први брејк на мечу – 2:3.

Шпанац је дошао и до наредног гема и ту је стао – Новак се брзо прибрао, почео да стиже и немогуће и за петнаестак минута везао је три гема дошавши на корак од победе – 5:4.

Ипак, Надал није тако мислио. Осмоструки шампион Монте Карла није хтео да тек тако преда круну Ђоковићу, те је прво сачувао свој, а онда узео сервис противнику за 6:5.

Многи су веровали да Рафа неће дозволити Новаку да уђе у тај-брејк али је први играч света показао зашто је на том месту дошавши до 0:40, и искористивши прву лоптицу за 6:6.

У тај-брејку права игра „мачке и миша“ будући да је Новак декласирао Рафу са 7:1 поставши нови „кнез“ Монте Карла, односно Монака.

Надал је осам пута узастопно победио на овом турниру, првом Мастерсу на шљаци у сезони, од 2005. до 2012. године.

Наградни фонд турнира био је 2.646.495 евра, победнику је припало 501.700, а финалисти 246.000 евра.