Прочитај ми чланак

Новак о вакцинацији: „Ја сам једини власник свог тела, не волим оне који нам

0

Најбољи тенисер света истиче да се консултовао са лекарима из Србије, Француске, Швајцарске и САД и да је уз разумевање свог тела донео одлуку

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић разговарао је за Л’Екип, где је поново поновио свој став о вакцинацији и истакао да је да је на основу свих информација одлучио да се не вакцинише.

Каже да се информације мењају и да не зна да ли ће и став да му се промени, јер се све брзо мења, што се види и у одлукама појединих влада.

– На основу свих информација о вакцини одлучио сам да се не вакцинишем. Ово је мој став. Хоће ли се ово променити или проћи? Не знам, све се доста брзо мења, видимо то у одлукама појединих влада. Тренутно, не осећам да ми је потребно да заштитим своје тело и не осећам се као да сам претња другима. Без обзира да ли сте вакцинисани или не, и даље можете пренети вирус. Ово је мој став и, последично, мој ум је потпуно отворен. Све је могуће – рекао је Новак.

Новинар га је питао о речима да Новак осети ако се нешто промени 0,5% у његовом телу телу и шта то конкретно значи.

– То значи управо то! Моје тело је моје око, моје главно богатство. Као врхунски спортиста, морам да водим рачуна о томе да будем конкурентан и доследан.

Новак истиче да не воли оне који намећу било шта, да је слушао мишљења лекара специјалиста из Србије, Француске, Швајцарске, САД… и да је на основу свих информација донео одлуку и да жели да буде једини власник свог тела.

– Не тврдим ништа, нисам лекар, стручњак. Не волим оне који намећу. Да, имам отворен ум, али такође морам да сачувам свој интегритет и своју аутономију. Јер нико на овој земљи не познаје тело боље од мене. Желим да будем једини власник свог тела. Ако немам довољно разумевања за своје тело, као да дајем аутономију неком другом.

– Понекад се каже да сам подложан одређеним утицајима. Не. Као и сви, консултујем се са лекарима конвенционалне медицине. Много. Специјалистима пулмологије, имунологије, у Србији, у Француској, у Швајцарској, у Сједињеним државама… Слушам их и на основу познавања свог тела правим сопствене анализе и доносим одлуке – рекао је Ђоковић.