Прочитај ми чланак

Новак неће моћи да брани трофеј на Вимблдону? Највећи турнир пред отказивањем

0

Чак и у том случају, тешко је очекивати да ће остати довољно времена како би се припремио почетак "светог грала" тениса у Лондону, заказан за 29. јун.

Због тога је Ол Ингланд лон тенис клаб у среду навео да разматра све могуће сценарије у вези са кризом због вируса корона и отказивање је веома реална опција.

Foto: AP

То аутоматски значи да наш најбољи тенисер Новак Ђоковић не би био у прилици да брани трофеј освојен прошле године у епском финалу са Роџером Федерером.

– AELTC потврђује да наставља са детаљном проценом свих могућих исхода за Вимблдон 2020. године, укључујући и одлагање и отказивање због пандемије COVID-19 – наводе из организације Вимблдона.

Ноле, умеш ли ово са рекетом? Пике изазвао Ђоковића да изведе трик са тоалет папиром
Оно што је извесно јесте да се турнир без публике неће играти. Главни одбор ће се састати следеће недеље још једанпут и тада ће, према речима Ричарда Луиса, извршног директора AELTC, бити донета коначна одлука.

С друге стране, одлагање турнира скоро сигурно неће бити опција због природе траве која се користи као подлога на престижном турниру.

На лицу места је тренутно све стопирано или сведено на минимум, што се тиче одржавања и припреме, како се не би повећала опасност од даље заразе.

Инсајдер британског Гардијана који има искуства са склапањем уговора о ТВ правима каже да су, на основу претходних искустава, шансе да се Вимблдон одржи према садашњем распореду готово равне нули ако се зараза одмах не заустави.

Ако се има у виду да Ol Ingland клаб није баш вољан да попуњава рупу у распореду, насталу померањем Олимпијских игара, што је наговестио у саопштењу, постаје јасно да су практично два решења или почетак турнира 29. јуна или отказивање.

Друга ствар која иде у прилог отказивању јесте и чињеница да је недавно Ролан Гарос објавио одлагање за септембар што је покренуло лавину негативних реакција и спонзора и носилаца ТВ права и играча, али и АТП и WТА и напослетку Америчке тениске асоцијације.

Док читава криза траје, AELTC се укључио и у хуманитарну акцију како би се корона што пре сузбила.

– AELTC кроз хуманитарну фондацију Вимблдона нуди помоћ и подршку нашим локалним заједницама и ширем Лондону, као и популацији Уједињеног Краљевства кроз партнерства са Црвеним крстом и Сити Харвестом – кажу из Ол Ингланд клаба.

Подсећамо да је широм света од последица инфекције ЦОВИД-19, која је кренула из кинеског Вухана прошлог децембра, широм света до сада умрло око 19.000 људи. Најтеже су погођене Италија, Шпанија, Кина, па све остале земље.