Прочитај ми чланак

НОВАК НА ФЕДЕРЕРА: Ђоковић бољи од Соузе и публике која га је страшно излуђивала

0

Новак Ђоковић је изборио четвртфинале УС Опена, пошто је савладао Жоаоа Соузу са 6:3, 6:4, 6:3, након два сата игре на "Артур Еш" стадиону у Њујорку.

Наш најбољи тенисер ће у наредној фази играти против Роџера Федерера или Џона Милмана.

Сва дешавања са овог меча пратили сте уз Блицспорт.

КРАЈ: ЂОКОВИЋ – СОУЗА 6:3, 6:4, 6:3

ТОК МЕЧА:

Први сет – Новак се мучио, али само на моменте, Соуза сам себе савладао у финишу

Шансу да први сервира бацањем новчића добио је Португалац, а и без изгубљеног поена отворио сусрет, те убрзо повео са 1:0. Истом мером је узвратио Ђоковић, не препуштајући противнику апсолутно ништа.

Трећи гем је био веома напоран, јер је при 30:30 Новак промашио бекхенд слајс у поену који је имао 17 размена. После четири ђуса и три брејк лопте, Ђоковић је коначно успео да „брејкне“ Португалца.

Управо је мотивација порасла код најбољег српског играча, па је одличним сервисима и сигурним ударцима са основне линије дошао до предности од 3:1. Како је Ђоковић одиграо четврти, тако је Соуза узвратио – стабилно и уз пар „поклона“ од Србина, па је смањио на 3:2. На истеку 26. минута игре Ноле је повео са 4:2 и додатно повећао нервозу Португалцу који није имао одговор за напад са основне линије, а онда и на поједине потезе на мрежи.

Био је јаку близу Ђоковић да направи брејк и на свој сервис са „+2“ проба да освоји сет, али је Соуза након 30:30 извукао максимум и са два брза поена смањио на 4:3. Као да је у тим тренуцима осетио Португалац да се ближи крај сета, па је мало психички попустио и дозволио Новаку да лакше него очекивано дође до 5:3 и велике шансе. Управо се то и обистинило, Ђоковић је дошао без изгубљеног поена до 6:3 и другог брејка на мечу. Дуплом сервис грешком је закључена прва деоница.

Други сет – Соуза озбиљно подигао ниво игре, али ни то није успело да спута Ђоковића

У истом ритму као на почетку, Новак је на свој сервис са нулом отворио деоницу, Соуза није имао шта да тражи у уводном гему другог сета. Почео је у једном тренутку све боље и боље да функционише форхенд Португалца, па је успео да изједначи и поново „одбије“ брејк Ђоковића. Гледаоци су доста утицали на развој трећег гема који је добио Соуза, а након дупле грешке која је означила преокрет Соузе, иронично је аплаудирао ка трибинама, јер су навијачи провоцирали.

Срећом, то га није довољно омело да падне у игри, па је брзо узвратио брејк, а онда и гем на свој сервис, па је повео са 3:2. Нажалост, није успео да повиси предност, Соуза је лакше него што се очекивало дошао до изједначења, умор се осетио и видео на Новаковом лицу, поготово због високе влажности и врућине у „Великој јабуци“.

Ђоковић је био фрустриран, понајвише јер су навијачи настављали са провокацијама, причањем у току поена, намерним аплаудирањем на његове грешке… Али, држао се, јер ипак, то је Новак – и повео са 4:3. Соуза је донео ново „равнање“, све више подизао ритам и терао Нолета да се доста креће на свом делу терена.

На средини деветог гема је Новак добио упозорење од главног судије због времена које троши на сервис, а тих 25 секунди је прошло па је добио опомену. Упркос нервози која га је „дрмала“, дошао је до 5:4 и шансе да удвостручи предност. Поновио се сценарио из првог сета – Соуза је попустио психички и дозволио да на своје грешке поклони брејк новаку и да му 6:4, односно 2:0 у укупном „скору“.

Трећи сет – Рутина је нешто што се не мења у дуелима Новака и Соузе

Непосредно пред почетак трећег сета Новак је морао да оде до свлачионице, што је изнервирало Соузу. Португалцу је сметало што то траје неколико минута. Након краће паузе, дуел је настављен, а Ђоковић је отворио и другу узастопну деоницу у своју корист.

На крају другог гема, који је Соуза освојио, Ноле је отишао да се расправља са судијом тврдећи да је његов противник у једном тренутку поена прекинуо игру и да је арбитар требало да се умеша и реагује, а нико ништа није рекао па је Жоао дошао до 1:1. Нервоза је била све присутнија код нашег најбољег тенисера, те су ти моменти били кључни, поготово у циљу освајања меча без изгубљеног сета.

Ђоковић је освојио други гем, а онда је затражио лекарску помоћ, други пут на мечу. Лекар је дошао са стетоскопом до њега, а онда су дошли до решења да оду у свлачионицу како би се утврдило шта није у реду са шестим играчем света. Поново је прошло неколико минута, Ноле се вратио, али није разјашњено каква је интервенција била у питању.

Соузи се из минута у минут поправљао форхенд, а то је и најзаслужније било за изједначење на 2:2, али му није ишло у наредном гему јер је Ђоковић прелако дошао до новог „плуса“ и тиме додатно повећао нервозу тенисеру прекопута. У нових неколико поена, Португалац није дозволио брејк, иако је веома често био на прагу да дозволи Нолету исти, али се дошло до 3:3. Наставило се са „гем за гем“ игром, Ђоковић се полако приближавао победи. И, опет тај психолошки притисак код Соузе који је дозволио да буде „брејкнут“ са нулом. Новак је повео са 5:3 и на свој сервис лако дошао до победе и четвртфинала УС опена.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!