Прочитај ми чланак

Новак као фурија против Надала!

0

Novak 88_size3

Новак Ђоковић победио је Рафаела Надала са 6:3, 6:4 у финалу завршног Мастерса у Лондону и тако је трећи пут у каријери освојио ту титулу (2008, 2012)

То је био 22. узастопни тријумф за Ђоковића, а Надала је савладао 17. пут у 39 међусобних окршаја.

Новак је у Лондону освојио 41. титулу у каријери, а седму ове године, после Аустралијан опена, Дубаија, Монте Карла, Пекинга, Шангаја и Париза.

Ђоковић је постао први човек од Илије Настасеа који је добио своја прва три финала на Мастерсу, а Румуну је то пошло за руком у периоду од 1971. до 1973. године.

Меч није био нарочито високог квалитета за стандард који су наметнули Ђоковић и Надал, али овако вредној победи не гледа се у зубе. Новак је меч завршио са 19 винера и 21 грешком, а Надал је уписао девет директних поена и 23 неизнуђене грешке.

Ђоковић је освојио први сет у којем се играло у серијама – 3:0 за Новака, 3:3, па 6:3 за српског тенисера. Новак је био агресивнији, смењивали су се периоди бриљантности и они са много грешака, а на крају је пресудио бољи сервис и игра са мање осцилација српског тенисера у првом сету.

Други сет Новак је добио лакше, иако је Надал узео гем више. Направио је брејк на самом почетку, затим је у још два различита гема имао шансе за дупли брејк, али није их искористио.

Ипак, то га није поколебало, Надал је само у последњем гему дошао до ’изједначења’, али брејк лопту у другом сету није имао и Ђоковић је више него заслужено славио.

У финалу у дублу Фернандо Вердаско и Давид Мареро изненадили су најбољи дубл планете Боба и Мајка Брајана.

Nadal41_size3

Toк меча:
Ђоковић је од првог поена у мечу заиграо врло агресивно и чешће него уобичајено мењао је страну на коју шаље лоптице. Освојио је лако први гем на свој сервис, а у другом је бриљантним ритернима дошао до три брејк шансе.

Прву је Надал спасао, али је Новак на другој поново гађао дубоко и мењао ритам, па је повео са 2:0. Ђоковић је повео са 3:0, а у четвртом гему имао је прилику да реши сет – уз две дупле грешке Надала Новак је дошао до брејк лопте и имао је ’активан’ поен, али је погрешио.

Ни српски тенисер није блистао у том гему, направио је још две неизнуђене грешке и Надал је смањио на 3:1. Ђоковић је за кратко време превалио пут од најбољег до најлошијег издања – у петом гему је само захваљујући сервису спасао две брејк лопте, али је губио све поене у разменама и Надал је искористио трећу брејк прилику за 3:2.
Статистика првог сета
Статистика првог сета

Шпанац је лако узео још један гем, а Новак је потом добрим сервисима прекинуо низ ривала и повео је са 4:3.

То је опоравило Ђоковића, који стиже до нове брејк лопте. Надал је спасава сервис-винером, али прави нову дуплу, другу у гему. Уследио је најлепши поен на турниру – Новак је из потпуне дефанзиве одиграо изврстан лоб, а онда је добио поен на мрежи за 5:3.

Ни ту није био крај – Надал је дошао до 15:30, Ђоковић је следећи поен освојио уз много среће, а онда је нападом форхендом и асом окончао сет (6:3).

Djokovic
У прва два гема другог сета тенисери су разменили по гем, а Надал је у трећем двема грешкама форхендом помогао Ђоковићу да дође до 0:40. На прве две шансе Новак је погрешио, али је изузетним ритерном на трећој изнудио грешку ривала и повео је са 2:1.

Ђоковић је рутински освајао ’своје’ гемове сервирајући одлично, а на 4:2 имао је прилику да преломи меч – одличном игром, уз неколико скраћених дијагонала дошао је до две везане брејк лопте, али се Надал извукао прецизним сервисима (4:3).

Новак је поново лако добио свој гем, имао је и меч лопту на Надалов сервис, али Шпанац је одиграо леп поен и бекхенд паралелом је изнудио грешку супарника, да би потом смањио на 5:4.

(Б92, фото: Б92)