Прочитај ми чланак

Новак је неуништив: Јачи од ривала и повреде – иде у четвртфинале

0

Најбољи светски тенисер Новак Ђоковић још једном је показао да ама баш никада не одустаје, па је тако, баш као и у дуелу са Лоренцом Музетијем, дошао до преокрета, упркос повреди, и после више од четири и по сата се пласирао у четвртфинале Ролан Гароса! На крају, оружје је положио Аргентинац Франсиско Серундоло - 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3.

Новак је у претходној рунди одиграо маратонски меч, који је завршио у ноћи између суботе и недеље, и то дубоко после поноћи, међутим на почетку дуела са Серундолом деловало је да то није оставило трага на њему.

Јер, Ђоковић је ушао силовито у меч, блистао је у првом сету, у ком је направио серију од чак пет гемова, и са два брејка решио први део игре у своју корист са 6:1.

Међутим, онда су кренули проблеми за првог тенисера планете. Мучио се са повредом колена, које му је „испало“, у неколико наврата је тражио и медицински тајм-аут, што се одразило на његову игру. Покушао је то да искористи Серундоло, који је у три везана гема пропустио брејк лопте, али је успео да у 12. гему искористи другу сет лопту, те је са 7:5 изједначио у сетовима.

У истом ритму је Серундоло наставио користивши то што Новак „није у мечу“, па је у трећем сету направио рани брејк, искористивши прву брејк лопту, те је стекао 2:0.

Имао је шансу потом да још једанпут у овом делу игре одуме сервис Ђоковићу, будући да је имао још једну шансу, али је Ноле успео да се извуче и да смањи на 3:1. До краја сета српски тенисер није успео да баци на муке Аргентинца, те је стога ривал узео трећи сет са 6:3 и дошао на корак до сензационалног пласмана у четвртфинале Ролан Гароса.

Знао је Новак у колико је тешкој ситуацији и да је потребан још један моменат магије, међутим он у уводним гемовима није долазио. Уместо тога заблистао је 27. тенисер на свету, који је дошао до брејка и предности од 3:2. У тим моментима се чинило да је отпиор Ђоковића сломљен…

Али, није се Ноле предавао, чекао је шансу да узврати ударац и искористио ју је у осмом гему, када је крунисао прву брејк лопту, те је изједначио на 4:4. Већ је тада показао да је ривалу „ушао“ у главу, па се само чекало када ће задати коначан ударац у овом делу меча. Десило се то у 12. гему, у ком је претходно пропустио три сет лопте, не и четврту, па је са 7:5 увео меч у пети сет.

И већ тада је било јасно ко је у психолошкој предности, па је Новак то пошто-пото желео да искористи. И урадио је то одмах на старту одлучујућег сета. Наиме, након што је лако решио почетни гем у своју корист, па је у наредном на сервис ривала извршио притисак. Дошао је то три везане брејк лопте, искористио је другу и повео са 2:0.

Изгледало је да је тим брејком трасирао пут ка четврфиналу, међутим ни Серундоло није рекао последњу реч. брзински је вратио брејк, после чега је изједначио на 2:2, да бисмо потом гледали игру нерава. И то је потрајало до осмог гема, када је Ђоковић извршио притисак на ривала, те је дошао до брејка и вођства од 5:3, захваљујући чему је дошао у ситуацију да сервира за победу.

Такву шансу није пропустио, па је успео да се пласира у четвртфинале, где ће на мегдан победнику меча Тејлор Фриц – Каспер Руд.