• Почетна
  • СПОРТ
  • Новак играо за навијаче у Србији, без милости према Беранкису кренуо ка трону Њујорка!
Прочитај ми чланак

Новак играо за навијаче у Србији, без милости према Беранкису кренуо ка трону Њујорка!

0

us-open-nole

(Блиц)

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић силовито је започео ушешће на УС Опену, јер је на старту почистио талентованог Литванца Ричардаса Беранкиса са 6:1, 6:2, 6:2 за само 82 минута.

Очекивало се да нада литванског тениса бар мало намучи Нолета, али он није имао милости, свестан је да брани број један у Њујорку и у складу са тим статусом је и играо.

Ђоковић је био фокусиран готово на сваки поен, фантастично се кретао и подсетио бројним потезима на сезону из снова из 2011. године, па Беранкису није дао ни грам наде да може бар до сета, док је изненађење у виду елиминације било светлосним годинама далеко.

Колико је Новак био концентрисан и доминантан говори и то да је у прва три гема изгубио само два поена, а да је брејк направио са нулом. Успео је 126. тенисер света да се упише, али је то било све што је урадио у уводном сету, јер је Ђоковић новом серијом од 3:0, у којој је додуше спасио три брејк лоште, дошао до сета предности.

Ноле као да је мислио и на навијаче у Србији, па је решио да што пре тријумфује и пусти их да спавају. Одузео је на старту другог сета сервис противнику, који је некако потом држао свој први ударац, али је српски тенисер у седмом гему сломио отпор Беранкиса брејком без изгубљеног поена и дошао на корак од другог кола – 6:2.

Врло брзо је на семафору у трећем сету писало 4:0 за Новака, који се мало опустио у финишу, па је Литванац брејком дошао до два везана гема. То као да је наљутило светског броја један, те му је Ђоковић одмах одузео сервис и прву меч лопту претворио у карту за друго коло.

За пласман у трећу рунду играће против Бенџамина Бекера, пошто је Немац био бољи од Лукаша Росола са 6:3, 3:6, 6:3, 6:4. 

Новак о тренеру чији је задатак да га врати на пут доминантности из 2011. године

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић силовито је кренуо ка одбрани првог места на АТП листи и освајању УС опена, а велике заслуге за одличан почетак и игру која је подсетила на партије из 2011. године, приписао је променама у стручном штабу и ангажовањем Војтека Фибака, који је својевремено тренирао петоструког Гренд слем шампиона Ивана Лендла.

„Радили смо сјајно у последњих шест, седам дана на припремама за УС Опен, и овај меч је заиста сјајно прошао. Он је веома важан део тима, има велики утицај на мене и саветује ме“, рекао је Ђоковић.

Новак је у каријери показивао да се најбоље сналази на тврдој подлози, али је на последња два турнира титулама у Монтреалу и Синсинатију примат преузео „краљ шљаке“ Рафаел Надал. Од њега је Ђоковић поражен у полуфиналу Монтреала, док га је у Синсинатију зауставио Џон Изнер већ у четвртфиналу.

„Нисам играо баш добро на турнирима који су били загревање за УС Опен. Одлука да ангажујемо Војтека је била тимска, никад не радим на своју руку. Иако је тенис индивидуални спорт, екипни рад је веома значајан. О свему дискутујемо на састанцима, и сви смо се усагласили да је неопходна додатна помоћ. Војтек је био права особа у овом моменту. Придружио нам се за УС Опен, и видећемо како даље иде и како се уклапа у тим. Ове две недеље ће све показати“, рекао је Ђоковић поводом ангажовања 61-годишњег Фибека.

Пољски стручњак је 1977. године био 10. тенисер света што му је најбољи пласман у синглу, док је у дублу био трећи две године касније. Освојио је 15 титула у синглу и 52 у дублу, а 1980. године је долазио до четвртфинала УС Опена, Ролан Гароса и Вимблдона.

„Био је добар играч, сјајан и у синглу и у дублу. Има велико искуство у овом спорту и љубав према тенису, а то нам је било потребно. Мислим да на сјајан начин анализира мечеве, па се надам да ће се то пренети и на овај турнир“, додао је Ђоковић.

Он је свестан да је потрошио све кредите у овој сезони неочекиваним поразима и мечевима у којима су против Рафаела Надала одлучивале нијансе, па се потпуно посветио враћању примата и припреми за освајање другог Гренд слема у сезони после Аустралијан Опена.

„Имао сам десет дана да дам све од себе на тренинзима. Дао сам 100 одсто како бих се максимално припремио, почетак обећава и показује да се рад исплатио. Први меч је ишао најбоље што је могао, и сад морам да останем на овом путу“, закључио је Ђоковић.