Прочитај ми чланак

Новак безбедан на 1. месту до 10. маја, чист пут у Мајамију

0

Новак Ђоковић је недавно прославио 311. недељу на врху АТП листе, али далеко од тога да се тиме задовољио. У још једној изазовној години по читаву планету наставља да помера границе тениса, а крај се ни не назире.

Након последњих резултата постало је јасно да ће Новак барем до 10. маја бити на врху АТП листе!

Након промене правила има гарантованих 319 недеља на врху АТП листе, те не само да ће додатно побољшати сопствени рекорд, већ ће и изједначити рекорд који Серена Вилијамс држи у женској конкуренцији! Испред њега ће више недеља на месту број 1 АТП листе имати само Мартина Навратилова са 332 недеље, те Штефи Граф која има 377 седмица на врху.

И док рекорд сваког дана напредује, Новак не седи скрштених руку. Тренутно се налази у Монте Карлу и тамо вредно тренира и спрема се за три турнира које је претходно најавио. У распоред је недавно додао управо Монте Карло, али и Мајами, те Сербиа Опен турнир који ће бити одржан у Београду (од 19. до 25. априла).

Један од навијача га је срео уз саму обалу, а Новак је у рукама носио тротинет, али и две простирке за јогу. Новак не губи време, па се већ сада спрема за важне турнире.

Први изазов ће имати већ у Мајамију, а то је прилика да Србин дође до 37. мастерс титуле и то прилика каква му се ретко пружа. Управо је у овом граду освојио своју прву мастерс титулу далеке 2007. године, а укупно је шест пута овде био најбољи. Ово је његов најуспешнији мастерс јер по пет титула има у Канади, Риму, Шангају и Паризу.

Колико је био доминантан сведочи да је четири пута освојио титулу без да изгуби сет (2007, 2012, 2014. и 2016. године)! Када се уз све ово надовеже и чињеница да многи велики ривали неће играти на Флориди од 22. марта до 4. априла постаје јасно због чега је Новак изразити фаворит. У Мајамију сигурно нећемо видети Рафаела Надала, Доминика Тима, Ника Кирјоса, Ришара Гаскеа, Андхуара и Куевеаса… Заиста импресивна листа имена.

То значи да би највећа препрека Србину могао да буде тренутно други тенисер света Данил Медведев, играч који се налази у великој форми и који је ове године већ играо са Новаком у финалу Аустралијан опена, када једва да је пружио отпор нашем асу.

Ђоковић у Мајамију има и стан, што би могло да му пружи додатни мир у тешким временима, а то није предност коју треба тек тако отписати.

Седам дана након тога следи повратак у Европу и почетак сезоне на шљаци. У Монте Карлу ће се најбољи играчи света борити за титулу од 11. до 18. априла, а Новак ће имати додатан мотив јер од 2015. године није тријумфовао на овом турниру. Ипак, управо су он и Вавринка са две, односно једном титулом успели да зауставе доминацију Надала који у Монаку има 11 титула од 2005. до 2018. године!

И за овај турнир је упитно ко ће се од великих имена одазвати. По свему судећи Роџер Федерер неће играти у Монте Карлу, док је Надал под озбиљним знаком питања због повреде леђа. Ипак, уколико може да замисли бољи турнир да се врати у игру онда је то управо овај у Монаку.

За сада организатори најављују да ће девет од 10 најбољих тенисера света играти на овом турниру, али је турнир три недеље далеко, па ће се можда многе ствари променити.

Новак би дуго могао да памти 2021. годину, потенцијално и као најбољу у каријери. Уосталом, још увек нема пораз у овој сезони (девет победа у сингл конкуренцији), а прошле године је најавио да ће покушати да заврши годину без да изгуби. Можда је ово та сезона.