Прочитај ми чланак

„Новаче, добродошао у Аустралију, бирај вакцину или затвор“

0

Док се већина светских медија утркује ко ће са више жестине да нападне Новака Ђоковића, колумниста "Спектатора" Џејмс Мекфирсон је написао серију текстова у којима брани најбољег тенисера планете.

Он је још једном указао на лицемерје читаве приче са укидањем визе Ђоковића кроз ироничан коментар.

„Новак Ђоковић не би имао проблем да уђе у Аустралију да се једноставно вакцинисао, како каже један старији спортски новинар у листу ‘The Australian’. Па наравно! Што Новак није мислио о томе? Тако је лако решити проблем. Ако сви гласамо за лабуристе, неће бити свађе; ако сви постанемо атеисти, неће бити религијских разлика; ако сви постанемо вегани, неће бити климатских ратова. Новак је требало да заврне рукав. Проблем решен!“, истиче Мекфирсон.

„Шта је то са шампионима и њиховим тврдоглавим одбијањем да се покоре и ураде што и сви други? Многи од нас су били принуђени, па би и Новак требало да буде принуђен такође. То је сад аустралијски начин. И наравно, кад су сви присиљени, много је лакше замислити да нико није био присиљен. Није ли Новак рекао ‘да смо у овом сви заједно’ (осим за десет одсто Аустралијанаца који нису у свему овоме заједно са нама)? Изузев тих 2,5 милиона невакцинисаних Аустралијанаца (са којим никад више нећемо проговорити), остатак се сложио, ‘нема вакцине, нема посла’, и требало би и Србин то да уради“, ироничан је колумниста.

Није се ту зауставио са сарказмом.

„Поштовање је двосмерна улица. Новак би требало да поштује Аустралијанце тако да се мане глупости о људским правима и телесној аутономији. И сви бисмо га поштовали ако би играо по нашим захтевима. Тако функционише поштовање. И за сав тај мамбо-џамбо о вољном пристанку – жели ли Новак да удара по лоптици или не? Добровољан пристанак је за медицинске етичаре и презадужене студенте филозофије. Дакле, прими вакцину или проведи остатак живота под пратњом полиције у једном од избегличких кампова гледајући Надала како осваја шампионат. То је твој избор. О, и добродошао у Аустралију, друже!“, констатује Аустралијанац.

Осврнуо се и на то како сада изгледа Аустралијан опен и тенис у светлу последње пандемије.

„Нико није присиљавао светског броја један да чини нешто против своје воље. Ако Новак није хтео да се такмичи, то је његов избор. Могао је да остане у Србији и ми бисмо одржали турнир за све најбоље играче на свету (осим за најбољег на свету), што би заправо био турнир за најбоље вакцинисане играче света. АВП, Асоцијација вакцинисаних професионалаца, Гренд (социјална дистанца) слем? Што да не? Ако је то пут у будућност, и тенис мора да иде у корак с временом. Следеће године могли бисмо носиоце да рангирамо према заслугама у друштву. Ако сте троструко вакцинисани, возач хибрида Приус и пстисталица LGBТQ, можете добити вајлд карту без обзира на тениске вештине. Прави проблем је да већ имамо пола милиона случајева ковида захваљујући потпуно вакцинисаним путницима који су овде стигли преко мора. И то је разлог што би и Новак требало да је путпуно вакцинисан када је дошао преко мора.“