Прочитај ми чланак

Ноле „кромпирко“ године

0

novak-djokovic-dejvis_660x330

Српски тенисер Новак Ђоковић неће трећу сезону заредом завршити као први на свету, али је зато сваке од претходне три године највише пута побеђивао своје противнике резултатом 6:0 у гемовима.

Ове сезоне је то урадио чак 12 пута, три више од другопласираног Рафаела Надала, што му је донело награду „Златни кромпир“ која је установљена 2004. године.

Осим Ђоковића, ову награду је само још Надал освојао три пута. У два наврата “кромпирко” је био Федерер, а по једном Гиљермо Корија, Давид Ферер и Робин Содерлинг. Рекорд у једној години држи Роџер Федерер, који је 2006. године добио чак 18 сетова резултатом 6:0.

Занимљиво је да је Ђоковић најбољи у 2013. када су у питању и такозвани „кромпирићи“, односно сетови добијени резултатом 6:1. Српски тенисер добио је 20 таквих сетова у години на измаку, а иза њега је опет био Надал са четири мање.

Постоје два начина да се играч квалификује за ову награду. Први је да буде међу осам најбољих тенисера света, а други да игра на завршном Мастерс турниру. Победник је онај тенисер који има највише „кромпира“ од 1. јануара па до почетка завршног Мастерса на АТП турнирима. Ако се случајно деси да два тенисера имају исти број “кромпира”, победника одлучује већи број “кромпирића”.

(Спорт26)