Прочитај ми чланак

НИКОЛА ТОТАЛНО ЗБУНИО АМЕРЕ Јокић неће да буде звезда

0

Никола Јокић ове сезоне, бар на њеном почетку, пружа за нијансу лошије кошгетерске партије, али далеко од тога да игра слабо. Ипак, оно што посебно збуњује америчку јавност је чињеница да уопште није заинтересован да се понаша као звезда.

Да бисте били НБА звезда, потребно је да затрпавате кош ривала. То је,условно речено, најважнији адут. Али, српски кошаркаш не брине о томе превише. Нити има намеру да се мења, нарочито након прошле, изврсне сезоне.

Многи су мислили да ће после 16,7 поена по мечу у минулом шампионату сада „трошити лопту“ више, али то уопште није случај. Штавише, тренутно има идентичан просек од 11,7 шутева по утакмици као у првенству 2016/2017, па су га упитали зашто чињеницу да је истинска звезда тима – не користи више. Зашто не би још више сам нападао кош ривала, и тако постао – звезда НБА лиге.

„Не могу да се мењам. Једноставно, тако размишљам. Такву кошарку волим“, каже Јокић о свом стилу игре.

Он ове сезоне има нешто слабију прецизност при шуту за два поена (51,3% наспрам прошлосезонских 57,8%), али је бољи и са дистанце (чак 43,8% прецизности наспрам 32,4% из минуле сезоне) и са линије пенала (91,7% – 82,5%). Поправио је и скок-игру (11,6 скокова по мечу наспрам прошлосезонских 8,8), асистенција има за нијансу мање (4,5 по утакмици наспрам 4,9), а за 50% је поправио учинак у „крађама“ (1,2 по мечу, наспрам 0,8 у прошлој сезони).

Од њега поједини амерички новинари очекују да буде кошгетерски лидер екипе, али он и даље плени – несебичношћу. Што баш и није одлика класичних НБА звезда. Штавише, он и даље има више додавања за шут саиграча (без обзира да ли они погодили или промашили) него што сам покушава да поентира, однос је 1,23 покушаја асистенције на сваки покушај шута, што љубитељи Нагетса, па и новинари који их прате, не разумеју.

„Такву кошарку волим“, једноставно објашњава Јокић.

А таквог га воле и његови саиграчи:

„Он је вероватно најбољи НБА додавач међу високим играчима, свих времена. Многи високи момци који су умели да додају лопту, то су радили из рекета – Арвидас Сабонис, Шекил О’Нил, Бил Волтон, Карим Абдул-Џабар. Или би то радили тек када би их неко удвојио. А Никола? Он води контре, баца лоб-додавања!“, хвали га његов искусни саиграч Ричард Џеферсон.

А Џеферсон није било ко. Његови саиграчи били су, поред осталих, Џејсон Кид, Ненад Крстић, Тим Данкан, Ману Ђинобили, Антонио Мекдајс, Винс Картер, Стеф Кари, Леброн Џејмс, Дирк Новицки, Кајри Ирвинг… Многи од њих – НБА звезде за сва времена.

Никола је, просто, другачији.