Прочитај ми чланак

Кокеза: Неко је стопирао трансфер Куеве и Пероса

0

Kokeza(Мондо)

Један од потпредседника Фудбалског клуба Црвена звезда, Славиша Кокеза, дао је навијачком порталу црвено-белих Redstarbelgrade један од најдужих интервјуа у историји српског новинарства, а можда и шире.

Интервју који је било немогуће сажети. Ипак, потрудили смо се да извучемо неке од најзанимљивијих одговора, које вам преносимо.

Између осталог, Кокеза је говорио и о „типским“ уговорима за фудбалере Црвене звезде, које би спортски директор Зоран Стојадиновић требало ускоро да подели у три групе. Предвиђене плате су 120, 90 и 60 хиљада евра годишње.

„Могуће је наравно да буду и испод 60 хиљада, посебно кад истичу стипендијски уговори, али оквирно би тако изгледали ти уговори. На спортском директору је да одреди који играч треба да буде у којој групи по квалитету и заслузи“, рекао је Кокеза за „РСБ“, а на питање шта ако Ненад Милијаш са платом од 360 хиљада евра годишње одбије да игра за трећину те суме, рекао је…

„То је теоретски могуће, не само за њега већ за сваког играча, али ћемо у том случају тим играчима од јуна да се захвалимо и да не рачунамо на њих“.

Кокеза је, говорећи о томе ко је за шта ангажован у клубу, рекао да високи функционер СПС и саветник премијера Ивице Дачића, Ивица Тончев, држи сектор безбедности.

„Ми смо то између нас у неком интерном договору поделили. Господин Човић се бави финансијским делом. Ја сам се бавио спортским делом са господином Стојадиновићем, али тамо где је њему требала моја помоћ око финансијске конструкције, ја сам учествовао са њим и обрнуто. Господин Тончев се бише бавио тим делом везаним за безбедност клуба, као и обезбеђивањем помоћи од стране одређених донатора и спонзора да у складу са својим могућностима помогну клубу да испливамо из ове ситуације у коју смо запали“.

Безбедност клуба?

„Мислим на безбедност опстанка клуба, али мислим и на безбедност која је везана за све. Када кажем на све, мислим на то од људи које долазе у клуб до неких спољних утицаја неких, назовимо их менаџера, да неки играч ‘Петар Петровић’ мора да игра, или неки други“.

У серији састанака са менаџерима, агенцијама и представницима клубова из којих су долазили фудбалери Црвене звезде, Кокеза се у друштву Стојадиновића и потпредседника Небојше Човића састао и са Пинијем Захавијем и његовим међу којима је и Фали Рамадани.

„Они су показали знак добре воље и отписали су нам одређена средства која смо им били дужни, тако да је тај део договора постигнут. Имали су интересовање за одређене наше играче, али ништа конкретно, него да ће да размисле па ако буду одлучили да ће нам послати конкретну понуду, што се до данашњег дана није догодило. Никакав вид сарадње није договорен и то ће бити тако. Као што било који други фонд сутра може да успостави сарадњу са Црвеном звездом, тако исто важи и за њих“.

Дакле они су препознали тренутак у коме се налази Црвена звезда и опростили дуг?

„Тако је“.

Када кажете они, јел мислите и на Захавија? Је л’ и он био ту?

„Не. Чули смо се са његовим адвокатом и конкретно је ту био њихов представник Фали Рамадани. Они су рекли да је он њихов представник и да је он једина особа која има право да се договара у њихово име“.

Да ли је истина да је Управни одбор изгласао долазак Пероса и Куеве, а да је неко након одлуке УО стопирао тај трансфер?

„Да“.

Како сте ви реаговали на то да је стопирана та одлука?

„Тада када се то дешавало и ми смо били у некој фази међусобног упознавања и ти односи нису још увек били доведени у ред и били су слабији него што су данас. Било је полемике око тога, и конкретно је мени највише жао што нисмо довели Куеву. Оно што сам ја гледао, а гледао сам пет-шест целих утакмица, нисам видео скоро неког од играча да смо имали могућност да га доводемо, а да игра на том нивоу као што игра Куева“.

Како је дошло до трансфера Абиоле Дауде, пошто је потписан у “минут до 12“ без знања председника Драгана Џајића, који је наводно био против његовог доласка?

„Абиола Дауда је доведен пет или десет минута пре истека могућности да се оствари тај трансфер. Доведен је на предлог спортског директора. Пошто се то одвијало задњег дана прелазног рока, он је о томе упознао мене, господина Човића, господина Тончева, господина Радујка, мислим да је тада звао и председника, али да га није добио, већ је добио генералног секретара и да су они разговарали о томе. У сваком случају је постојала одлука Одбора за хитна питања да се Дауда доведе у клуб“.

Ко су све Звездини скаути?

„Ко није? Ко год није имао шта да ради, зове се скаут“.

Кокеза је објаснио и да је зимус клуб добио само једну понуду, за Ненада Милијаша.

„Понуда је била из Кине. А, клуб је имао укупно обештећење око 500 000 евра. Према тој агенцији која би урадила тај трансфер имамо и нека дуговања, тако да би тај износ дуговања био уклопљен у трансфер, па би се, кад се отпише тај дуг, Звезди припало око 300 000 евра. Понуда је била повољнија по Милијаша у финансијском смислу у односу на износ који има у Звезди“.

Који је конкретан разлог да се одбије понуда?

„То је била тема разговора међу људима у управи, али тренер Јанковић је инсистирао да Милијаш остане у клубу“.

Да ли је истина да је спортски директор хтео да смени Александра Јанковића већ након што се екипа вратила са припрема у Анталији?

„Да“.

Можете ли нам рећи нешто више о томе?

„После припрема спортски директор је имао предлог да заменимо тренера. Његово мишљење је било да Александар Јанковић не може да води Црвену звезду, а да та Црвена звезда буде успешна и оствари резултат. То је било четири-пет дана пре почетка првенства. Онда је било коментара да није добро мењати тренера пред почетак првенства, да то не ради озбиљан клуб…“

Је л’ он тада понудио решење или је само хтео да га смени?

„Није конкретно када смо ушли у ту фазу разговора. Он је хтео да га смени и вртела су се нека имена домаћих тренера и било је конкретно речи и о господину Ђоровићу“.

Да ли је Стојадиновић два пута пре Ниша предложио смену Јанковића?

„Он је то мислио да уради чим смо ми ушли у клуб. То је била нека његова идеја“.

Кокеза је рекао да ће бившем капитену Николи Микићу бити понуђен продужетак уговора до краја наредне сезоне, јер му актуелни истиче на крају ове, док је најавио одлазак Кадуа Мендеша, можда и због новца за који игра…

Иде ли се са Кадуом у правцу продужетка уговора, који је тренутно „тежак“ 200.000 евра годишње?

„Нисам сигуран, то остаје на спортском директору, али мислим да нећемо продужити уговор“.

Поводом приче о корумпираности у омладинској школи, да ли ће можда бити покренут поступак против одређених лица?

„Нисам сигуран, није то тако лако доказати. Ко год прати фудбал и ко одлази на мечеве тих категорија јасно може да види о чему се ради. Био сам у суботу са тренером Пинтом и господином Стојадиновићем на дерби мечевима кадета и омладинаца и многе ствари су биле јасне. Ако ви имате играча који много, много заостаје за својом генерацијом, а стално се форсира да игра, логично је да се намеће питање шта он ради на терену. Зашто би тренер форсирао некога ко објективно не може да игра три лиге испод тога. Такве ствари ћемо санкционисати“.

Да ли се од лета планира изградња спортског центра?

„Па, разговарамо, али још нема ништа конкретно на ту тему. Волео бих да се то оствари – има једна симпатична идеја да нам Министарство унутрашњих послова уступи Макиш и да пробамо да тамо направимо спортски центар за комплетну омладиснку школу“.

Да ли би то било у власништву Звезде?

„То је за сада само идеја. Ми нисмо причали са Министарством о томе, али се надамо да ће имати слуха за такву идеју ако дођемо на тај ниво разговора“.

Шта се дешава са Максимовићем? За њега се објавило да је продат прошле године, да није наш играч, да неће више ни играти, а догодило се да се сада вратио у тим. Да ли је у питању била само Са Пинтова жеља да има све играче на располагању или је и клуб мало попустио?

„Максимовић је продат. Ми нисмо још увек добили сав новац од трансфера, мислим да је реч о некој разлици од око 200.000 евра, која треба да буде исплаћена у јуну. И ми када добијемо тај новац, Максимовић у јуну мења средину. Ко ће играти, ко неће – то је избор тренера“.

Клуб је коначно добио финансијски прилив од „Гаспрома“. Тада је објављено да је део новца отишао и кошаркашком и ватерполо клубу, што је председник ватерполиста Црвене звезде Виктор Јеленић демантовао.

„Не знам шта је објављено, али је 45.000 прослеђено ватерполо клубу и 150.000 евра кошаркашкој секцији. То је конкретно усвојено на седници Управног одбора, односно Одбор за хитна питања је верификовао и то су те суме“.

На који рок је та уплата Гаспрома растеретила клуб?

„То је у року од два дана подељено, да се затворе рупе“.

Да ли се размишљало о донацији Рукометном клубу?

„Не, из разлога што то није било на дневном реду расправе Одбора за хитна питања. То је био део договора приликом склапања реконструкције уговора са Газпромом и одређеног повећања прилива. Тада је договарано већ да део иде КК и ВК. Колико сам упознат, део средстава је пре тога чак још исплаћен, а сада, 45.000 иде ватерполистима“.

Комплетан интервју прочитајте на страницама Redstarbelgrade.