Прочитај ми чланак

НАШИ ИГРАЧИ У НБА: Срби су све популарнији у Америци

0
From left, Golden State Warriors center Ognjen Kuzmic, of Bosnia, pulls in a loose ball as Denver Nuggets forward Kenneth Faried, center, and Warriors forward Marreese Speights cover in the fourth quarter of the Warriors' 116-112 victory in an NBA basketball game in Denver on Wednesday, April 16, 2014. (AP Photo/David Zalubowski)

(AP Photo/David Zalubowski)

Србија ће ове године после дужег времена имати четири кошаркаша у НБА лиги, најјачем клупском такмичењу на свету. Нашу земљу ће тамо представљати „староседелац” Голден Стејта Огњен Кузмић, и играчи који су овог лета потписали уговоре, Немања Бјелица (Вашингтон), Никола Јокић (Денвер) и Бобан Марјановић (Сан Антонио).

Толико наших кошаркаша није играло у НБА лиги од 2011. године, када су тамо наступали Предраг Стојаковић, Ненад Крстић, Дарко Миличић и Александар Павловић.

Да је то знак да се српска кошарка враћа на своје место у светски врх, верује и члан Црвене звезде Немања Дангубић, који би и сам могао ускоро да се отисне у Сједињене Америчке Државе, пошто га је на драфту прошле године изабрао Сан Антонио, пошто су Спарси добили право на пика од Филаделфије.

„Много ме је обрадовала чињеница што је толико наших играча, коначно, добило прилику да покаже шта зна и у најјачој лиги света. Ми тамо припадамо, по квалитету, по уложеном труду, па ономе што смо, причам сада о овој генерацији српских кошаркаша, показали и на европском тлу, у клупским такмичењима, али и у репрезентативном дресу”, рекао је за „24 сата” Дангубић.

Он верује да је за то делом заслуга што је репрезентација Србије заузела друго место прошле године на Мундобаскету, али и то што су наши кошаркаши били констатно добри ове сезоне у Европи.

„Ми, после дуже времена, имамо велики број играча који ће наступити тамо. То није мала ствар, али нико и не може да каже да је незаслужена. Сви ти момци који ће од ове јесени бити део НБА то су својим залагањем и својим партијама итекако заслужили. И, не бих ја то назвао неким новим таласом, ми просто тамо и припадамо. Можда је ова пауза, између претходне српске НБА генерације и ове садашње, заправо један природан процес. Почиње нови циклус”, закључио је Дангубић.

Путем НБА лиге ускоро би могли да крену и играчи који су изабрани на прошлогодишњем драфту, попут Богдана Богдановића (Финикс), Василија Мицића (Филаделфија), али и играчи изабрани ове године, Никола Милутинов (Сан Антонио) и Никола Радичевић (Денвер).

Поред њих, у летњој НБА лиги учествују и Марко Кешељ и Стефан Настић, па би и они могли да добију уговор ако задовоље на проби.

У сваком случају, Срби су све популарнији у САД.