Прочитај ми чланак

НАШЕ ОДБОЈКАШИЦЕ ИСПИСАЛЕ ИСТОРИЈУ – Србија је првак света!

0

Српске одбојкашице оствариле највећи успех у историји и постале шампионке света

Женска одбојкашка репрезентација Србије остварила је највећи успех у својој историји и постала шампион света.

Изабранице Зорана Терзића победиле су Италију у финалу Светског првенства у Јапану после велике борбе и пет одиграних сетова – 21:25, 25:14, 23:25, 25:19 и 15:12.

Наше девојке су лоше ушле у меч, два пута изједначавале у сетовима и на крају у петом, одлучујућем показале сав свој квалитет и ушле у историју.

14:32 – ПЕТИ СЕТ

Лош пријем српских одбојкашица на старту одлучујућег сета резултирао је лаким поенима на конто ривала. Италијанке су повеле 2:0, а селектор Терзић одмах одреаговао тајм-аутом. Налет противница прекинула је Бошковић, а наше девојке су у наставку изједначиле – 3:3.

После ас сервиса Бошковић, која је једина успела да поремети пријем Босети, Србија је први пут повела у овом сету – 4:3. Међутим, Италијанке су везале три поена и поново дошле до плус два – 4:6. Велика тензија влада у петом сету, посебно након грешке Егону и новог изједначења (7:7). На промени страна ипак минимална предност у корист Италије.

Веома исцрпљујућ и дуг поен припао је нашим девојкама за вођство 9:8. После блока Михајловић на Егону Србија је дошла до плус два. Изабранице Зорана Терзића биле су изузетно храбре у завршници, чувале су предност до самог краја, иако су им противнице дисале за вратом. Искористиле су прву меч лопту после грешке Силе – 15:12. Србија је први пут у историји постала шампион света.

14:04 – ЧЕТВРТИ СЕТ

Добра игра Србије на старту четвртог сета. Повеле су наше девојке 4:1 и унеле нервозу код противница. Коначно је изблокирана и Егону. Рашић јој није дозволила да поентира, а Србија је тада повела 7:2. Затражила је клупа Италије тајм-аут, али није прекинула налет наших одбојкашица. На првом техничком тајм-ауту резултат је 8:2.

Уследио је велики пад у игри Српкиња. Италијанке су направиле серију 5:1 и приморале нашу клупу да искористи тајм-аут (9:7). Ипак, до другог техничког прекида игре српске одбојкашице су поново дошле до велике предности – 16:11. У наставку је Огњеновић уписала нови ас за наш тим, одлично је сервирала на Силу.

Италија је у неколико наврата успела да се приближи, најпре код 18:15, а потом и 19:17. Нашим противницама је припало неколико дугих поена, а то је у одређеној мери утицало на изабранице Зорана Терзића. Међутим, нису дозволиле да их ривал потпуно поремети, дошле су до сет лопте, а после грешке Егону увеле меч у тај-брејк (25:19).

13:35 – ТРЕЋИ СЕТ

Уједначена борба обележила је старт трећег дела игре. После две грешке Егону Србија је повела 4:3. На првом техничком тајм-ауту ипак блага предност ривала – 7:8. Поново је попустила концентрација нашим девојкама, остављају противнице без блока и омогућавају им лаке поене. При резултату 12:14 селектор Терзић је затражио тајм-аут. То, међутим, није прекинуло серију Италије. Егону је изблокирала Бошковић , а наше противнице су потом при другом техничком тајм-ауту имале плус три (13:16).

Вратиле су се српске одбојкашице, анулирале предност ривала и после блока Огњеновић резултат је 18:18. Кратка паралела Михајловић из контре, а потом и грешка Егону донеле су Србији два поена предности. Италија је у наставку ушла у серију и после два поена Данези на мрежи преокренула ситуацију у своју корист – 22:23.

У неизвесној завршници Сила је изблокирала Михајловић и омогућила свом тиму две сет лопте. Прву нису искористиле наше противнице, али је већ у наредном поену Егону ставила тачку на трећи сет – 23:25.

13:10 – ДРУГИ СЕТ

После сервиса Босети на старту другог сета сјајном паралелом поентирала је Михајловић. Међутим, након ас сервиса Данези Италија је поново дошла до вођства (1:2), а невероватна Егону, која је јуче у полуфиналу против Холандије постигла 44 поена, повисила је предност у наставку – 2:4.

Пробудила се коначно и Србија. После блока Вељковић и новог поена Бошковић повела је 6:5. Противнице су узвратиле преко Егону, али су после аса нашег коректора Српкиње имале два поена „вишка“ пред одлазак на технички тајм-аут.
Наше девојке су наставиле силовито, пореметиле су пријем Италије гађајући Силу, а после ас сервиса Буше повеле су 11:7. Дуг и исцрпљујући поен, током којег је цела хала била на ногама услед феноменалних одбрана у пољу са обе стране мреже, припао је Италији за 12:9.

Приметна је све већа нервоза код Италијанки, чак је и Егону почела да греши. Србија је дошла до велике предности на другом техничком тајм-ауту – 16:11 после блока Бошковић, а онда наставила да „решета“ поље противница (19:11). Убрзо су наше девојке дошле и до прве сет лопте (24:14) и потпуно декласирале ривала у овом делу игре – 25:14.

12:40 – ПРВИ СЕТ

Италијанке су боље отвориле меч. Повеле су 2:0, после почетног сервиса Огњеновић. Након грешке Егону и блока Буше Србија је поравнала резултат. Уследила су два лоша покушаја нашег техничара да проигра Рашић на пеналу и ново вођство Италије, али је трећа срећа – идентична акција донела изабраницама Зорана Терзића поен (3:5). На првом техничком тајм-ауту ипак велика предност за ривала – 4:8.

Србија је после кратког предаха успела да смањи заостатак. После ас сервиса Вељковић, уследила је одлична контра Михајловић – 8:9. Прву половину уводног сета обележили су нервозан сервис и пожртвованост у пољу на обе стране. Италијанке су одлично упасивиле коректора Бошковић, која је први пут поентирала тек за 11. поен Србије. Велики број грешака направиле су наше девојке. У неколико наврата оставиле су противнице без блока, а томе додале и сервис грешке. На другом техничком тајм-ауту резултат је 12:16.

Италијанке су опуштеније и растерећеније ушле у финални дуел. Боље сервирају, потпуно су пореметиле пријем Српкиња, а у нападу су незаустављиве Егону и Босети. Повеле су 16:21, а Терзић је тада затражио свој други тајм-аут. О томе колико је лоше Србија ушла у овај меч најбоље сведоче речи селектора: „Хајде само да ми почнемо да играмо“.

Нешто боља игра наших девојака резултирала је смањењем заостатка – 19:22, а клупа ривала је одмах затражила тајм-аут. Са два узастопна поена Италијанке су дошле до сет лопте, а трећу су и искористиле – 21:25.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!