Прочитај ми чланак

НАЈБОЉЕ ФИНАЛЕ У ИСТОРИЈИ: Орлови победили Патриоте и освоји Супербоул

0

Филаделфија Иглси направили су велико изненађење пошто су победили Њу Ингланд Петриотсе 41:33 у Супербоулу 52 и на тај начин освојили први пут Ломбардијев трофеј.

После много узбуђења и неколико преокрета, у веома ефикасном Супербоулу у Минеаполису, јунак је ипак био Ник Фолс. Квотербек Филаделфије, који је добио МВП признање пребацио је 373 јарди, уз три паса за тачдаун и интерсепшн. На другој страни, одличан је био Том Брејди са 506 пребачених јарди, три такође паса за тачдаун, али и изгубљеном лоптом у финишу меча.

Иглси су постали јубиларни 20. Супербоул шампион, али је овим тријумфом и дивизија НФЦ Исток постала прва са сва четири Супербоул шампиона.

Ток меча

У првој четвртини напади су дефинитивно били бољи делови обе екипе. Обе екипе су у првим нападима дошла до црвене зоне, али нису успели да постигну тачдаун и ти драјвови су завршени са два филд гола. Ипак, други драјв Филаделфије показао је шта Ник Фолс и напад Иглса могу. Прво је Лагерет Блант сјајно истрчао до црвене зоне, а у наредном нападу Ник Фолс сјајно проиграо Алшона Џефрија за тачдаун и вођство 9:3, пошто је Елиот промшио шут за екстра поен.

Уследио је одличан драјв Патриота, дошли су на осам јарди од енд зоне, али у трећем покушају за четири јарда али је Меклод сјајно зауставио Брендина Кукса, после чега је Гостковски промашио филд гол. Уследила је казна. Ла Герет Блант је сјајно истрчао за 21 јард и постигао тачдаун против бивше екипе, носећи чак четворицу. Како није успела конверзија за два поена резултат је био 15:3 за Иглсе.

Иначе, додатно отежавајућа околност за Патриоте је да се Брендин Кукс неће вратити у игру, због потреса мозга.

Међутим, све то није обесхрабрило актуелног шампиона. Прво је Гостковски постигао филд гол са 46 јарди, а онда је Фолс бацио интерсепшн, после којег је Вајт постигао тачдаун и Патриоте су се вратиле, пошто су губили само 15:12. Заостатак би био и мањи да Гостковски поново није био несигуран, овог пута за екстра поен.

Али то није био крај узбуђењима до полувремена. Ник Фолс је феноменално водио драјв, у ком је можда и одлучујући продор направио Кори Клемент, који је довео Иглсе до неколико јарди од енд зоне. Патриоте су успеле да одбране три покушаја, али у четвртом невероватна акција Филаделфије. Све је најавио смех Лагерета Бланта, човека који је прошле године освојио Ломбардија са Патриотама. Изведена је трик акција, после које је Треј Бартон бацио у енд зону потпуно самом Нику Фолсу, који је постигао тачдаун за 22:12. Фолс је већ у том тренутку ушао у историју, јер је постао први квотербек са баченим и ухваћеним тачдауном у Супербоул мечу .

То је био и коначан резултат првог полувремена, историјског јер је ово први пут да у Супербоулу обе екипе за полувреме освоје по 300 јарди.

Друго полувреме почело је онако како се очекивало да протекне већи део утакмице. Том Брејди је одрадио одличан драјв и крунисао га пасом ка омиљеној мети, Робу Гронковском за тачдаун и Патриоте су смањиле на 22:19. Већ у наредном драјву уследио је одговор. Ник Фолс је поново сјајно бацио лопту и у енд зони пронашао Корија Клемента, који је успео да осигура хватање за тачдаун и поново су Иглси повели 10 поена разлике – 29:19.

Одбране су престале да постоје у трећој четвртини. Трећи драјв и трећи тачдаун. Брејди је нашао Хогана и Патриоте су поново пришле на три поена – 29:26.

Серија тачдауна коначно је прекинута у четвртој четвртини. Њу Ингланд је одлично одиграо одбрану и дозволио Иглсима само филд гол за 32:26. Занимљиво, то су били први примљени поени у четвртој деоници за Патриоте у последња три Супербоула.

Добру одбрану искористио је Брејди, који је повео нови успешан драјв за тачдаун, а част да Петсима донесе прву предност у Минеаполису припала је Робу Гронковском.

Обично је такав преокрет довољан да сломи морал противника, али то није био случај са Фолсом и Иглсима. Сјајни квотербек повео је фантастичан драјв, који је 2:21 пре краја крунисао Зек Ерц тачдауном, а како је конверзија за два поена била неуспешна, Филаделфија је повела 38:33.


Брејдију је остало око 140 секунди времена да поведе екипу до тачдауна, што је често успевао да постигне. Али овог пута је одбрана Филаделфије била на висини задатка, исфорсирала фамбл и најбољи квотербек икада изгубио је лопту и тиме је практично решен овај феноменалан окршај.