• Почетна
  • СПОРТ
  • То је игра за „број 1“: Новак одбранио титулу у Пекингу, Надал потпуно немоћан!
Прочитај ми чланак

То је игра за „број 1“: Новак одбранио титулу у Пекингу, Надал потпуно немоћан!

0

novak

Новак Ђоковић није успео да одбрани прво место на АТП листи, али јесте титулу у Пекингу, победивши у финалу турнира, од понедељка новог „броја 1“, Рафаела Надала са 6:3, 6:4. После три узастопна пораза од Шпанца, коначно је заиграо како уме, без грешака и психолошких падова, не дозволивши неизвесност ниједном током меча. При сервису је био неумољив, а прилике за брејк је користио правовремено, на почетку сетова.

После 101 недеље владавине, Новак је морао да препусти трон Надалу, коме је био довољан пласман у финале да опет буде први. Новак је у полуфиналу савладао Ришара Гаскеа, током меча није био расположен с обзиром на тренутну ситуацију, али је поручио Надалу да сезона још није готова.

Ове сезоне одиграли су до финала Пекинга четири меча, Ђоковић је прво прекинуо доминацију Надала у Монте Карлу, а онда је претрпео поразе у спектакуларном и историјском полуфиналу Ролан Гароса, затим и у истој фази такмичења у Монтреалу, и у финалу УС Опена.

Иако је до смене већ дошло, улог није био мали – победа је Новаку вратила самопоуздање пољуљано доминацијом Надала у овој сезони, пред прелазак у Шангај, у ком Новак такође брани титулу.

Новак је први сервирао, и то сигурно, препустио је ривалу један поен, а у другом гему је имао један добар челенџ, после ког је дошао до брејк лопте, а она је искоришћена. Надал се није добро снашао у дефанзивној улози, а Новак је са „нулом“ дошао до 3:0!

Тек после је Надал дошао до гема, а Новак је блистав старт потврдио сјајним сервисом, опет је без изгубљеног поена дошао до предности од три гема. Узвратио му је „краљ шљаке“, али није ни добио прилику да се нада брејку – Новак је при сервису и са психолошког аспекта деловао боље. Опет Надал није дошао ни до поена, а после 5:2, Новак је рутински привео сет крају.

Други сет је отворен невероватном борбом за први гем, Надал је сервирао, али није успео да издржи налете Новака, који га је натерао да се растрчи, и притом прави грешке, па је направљен нови брејк.

Мало је фалило да Новак опет поведе са 3:0, имао је две нове брејк шансе, али се Надал одбранио, и избегао безизлазну ситуацију, свестан чињенице да би тешко нашао одговор на нови сервис Новака. Тако је и било – асом је окончан наредни гем.

Једино што је Надал успео је да одржава сервис и спречава брејк, а Новак је са 5:4 у прилици да сервира за победу. Учинио је то ефектно и као да је са друге стране мреже тенисер са троцифреним бројем поред имена на АТП листи, Надал је и на крају изгубио гем оставши „на нули“.

(Блиц)