• Почетна
  • СПОРТ
  • Муамер Хукић: Србија је моја земља, другу немам (Видео)
Прочитај ми чланак

Муамер Хукић: Србија је моја земља, другу немам (Видео)

0

Немачки боксер српског порекла Муамер Хукић рекао је да је Србија његова домовина и да би волео да боксује под њеном заставом.

Хукић је рођен у Сјеници, али је са само осам година отишао у Немачку, под чијом се заставом и данас бори.

„Наравно да бих волео да боксујем за Србију. Ја сам Бошњак и Србија је моја држава, другу немам. Када боксујем немачка телевизија, као и још 80 телевизија широм света, преноси моје мечеве а Србија не, због тога ми је јако жао“, каже популарни ’Цаптаин Хуцк’.

Иако од своје осме године живи и ради у Немачкој, Хукић и даље Србију доживљава као своју домовину.

„Долазим овде зато што је ово моја домовина, једва чекам да дођем. Ја сам пореклом из Сјенице, цела породица ми је одатле. И даље поседујемо имање и куће у Сјеници, али ми породица сада живи у Новом Пазару“.

Рашка област је велики ’извор’ одличних боксера, Саел Папић, Енад Личина, ти… Откуда толико добрих бораца из тог дела Србије?

„Мислим да широм Србије има доста великих талената. Момци су изузетно вредни, али нажалост имају јако лоше услове. Ја сам имао ту срећу да врло млад одем у Немачку, где је све на доста озбиљнијем нивоу и где се доста улаже у спорт генерално. Поента је бити вредан и упоран, али то није довољно без одговарајућих улагања“.

Чини се да је проблем у аматерском боксу, који у Србији готово да и не постоји, тамо где све у ствари почиње?

„Да, дефинитивно би том сегменту требало посветити пажњу. Мора више да се инвестира, требало би држава да се активира и укључи. Спортисти су најбоља реклама за своју државу“.

Колико те Немци доживљавају као ’свог’ боксера?

„У почетку су ме тотално гледали као свог боксера. Како је време одмицало, било је све више публике са ових простора, па су се мало дистанцирали, али ме и даље подржавају. Искрено, мени је срце пуно због све већег броја наших људи“.

Ти си десет пута до сада бранио титулу у WBO крузер категорији, најављени меч биће ти једанаести пут да браниш наслов, а трећи пут против истог боксера. Да ли се већ почео да се припремаш за меч, с обзиром да је тек за нешто више од три месеца?

„Јесте, али тај (Ола Афолаби) ми је већ дојадио. Овог пута има да га бијем толико да ће ме запамтити док је жив“, поручио је у свом стилу Марко Хук.“Знате како, до сада сам борбе доста неозбиљно схватао, углавном сам се спремао месец дана пред борбу, али и тако сам побеђивао јер сам природно јак. Одлучио сам да се уозбиљим и да дочекам меч спреман. Почео сам са тренинзима пре неких десетак дана и само ћу повећавати интензит јер желим да будем као лав у рингу“.

Доста си гравитирао између крузера и тешке категорије, радио си са Поветкињом меч за титулу и може се слободно рећи на судије изгубио. Колики је проблем када се мења категорија?

„Није толики проблем прећи из ’лакше’ у ’тежу’ категорију, ја сам се за две седмице угојио десет кила, али проблем настаје када треба да се скину килограми. Ја сам се у марту борио у тешкој категорији, да би се у мају борио опет у крузер категорији за коју сам у року од седам дана морао да скинем шест килограма, и то ме је коштало доста снаге“.

Да ли ћес, после евентуалне победе у наредном мечу, поново ићи у ’тежу’ категорију и изазвати неког од шампиона, евентуално реванш са Поветкињом?

„Ја сам планирао да останем у ’јачој’ категорииј, али је проблем у томе што имам уговор са промотером, који поштује моје жеље, али ипак има последњу реч“.

Да ли се припремаш за меч према противнику или једноставно само форсираш свој стил?

„Нормално је да сваки боксер жели да наметне свој стил у борби. Мене само занима да ли је противник леворук или дешњак, док неки гледају снимке и систематски се припремају за противника“.

Колико често долазиш у Србију и да ли тренираш кад си овде?

„Последња борба ми је била пре месец дана и одмах након ње сам имао понуду да идем у Америку, у Мајами. Али, помислио сам како је тамо 30 степени и одмах сам дошао у своју Србију и мој Санџак. Што чешће долазим, све ме више вуче да дођем опет. Понављам, ја другу домовину сем Србије немам и морам да признам, да ми је као најуспешнијем боксеру са ових простора, криво да још ни један мој меч није преношен“.

Како те прихватају у Новом Пазару, с обзиром да си несумњиво велика звезда?

„Нови Пазар је посебна прича, тамо имам посебан третман, али би волео да је тако буде и у целој Србији. Имам српски пасош и ово је моја земља, тако да је глупо трошити речи“, закључио је свој интервју Муамер Хукић.

 

(Б92)