Прочитај ми чланак

МАТИЋ: Поносан сам што сам Србин

0

Moussa Sissoko, Nemanja Matic

Српски фудбалер Немања Матић рекао је да му је био потребан само минут да одлучи да се врати у Челси.

Такође, Матић је у интервјуу за магазин ’4-4-2’ говорио је о својој домовини и истакао је да је поносан што је из Србије, затим о бомбардовању 1999. године, о томе какав је Жозе Мурињо, о периоду проведеном у Бенфики, текућој сезони…

“Мој агент ме је позвао и рекао ми да Мурињо жели да играм за Челси. Разговарао сам са њим можда један минут и решио сам да је добро време да дођем. Мурињо је био један од главних разлога за повратак“, почео је интервју Матић.

Испоставило се да је српски фудбалер имао исправан инстинкт када је разговарао са Португалцем.

“Када сам дошао, Мурињо ми је рекао да верује у мој квалитет и дао ми је самопоуздање како бих играо своју игру. Наравно, још могу да се поправим и желим да учим. Сви знају да је он одличан менаџер, али после проведеног времена са њиме могу да кажем и да је добар човек. Када је време за шалу, зна да се шали, али је верома озбиљан када је реч о послу и труди се да све урадимо како треба“.

„Бане је добар човек“

У првом боравку у Челсију Матић је одиграо само 65 минута у целој сезони у Премијер лиги, а ’Плавци’ су скупо платили погрешну процену – за Матића су у јануару морали да издвоје 21 милион фунти.

“Био сам млад када сам први пут дошао. Такоше, повредио сам се и четири месеца сам био ван терена. Није ми било лако – Челси је имао јак тим и нисам добијао шансу. Одлука да одем у Витесе на позајмицу била је добра. Сада сам други пут овде и олакшало ми је то што сам већ знао како функционише клуб и какав је град у којем живим“, каже репрезентативац Србије.

Матића је боравак у Бенфики вратио на мапу врхунског светског фудбала, а он то уме да цени.

“Одлазак тамо такође је био прави избор. Тада ми је било потребно да играм како бих напредовао, а Бенфика ми је дала шансу да то учиним. Напредовао сам и као играч и као особа. Бенфика је један од највећих тимова на свету – има невероватну историју и шест милиона навијача у Португалу. Било је то сјајно искуство, леп клуб, лпе град и земља, добра лига. Никада нећу заборавити људе из Бенфике и тамошње навијаче. Одувек сам размишљао да би било добро да се вратим у Премијер лигу, али углавном са био фокусиран на свој посао и свој клуб. Знао сам да морам да вредно радим и да помогнем тиму, а резултат тога видите – вратио сам се у Челси“.

И Немањине животне околности промениле су се у односу на први боравак у Лондону – сада има супругу и трогодишњег сина.

“Када имамо слободан дан, проводимо време са Банетом Ивановићем, његовом женом и троје деце. Познајем га неколико година, он је добар човек“.

„Нисам разумео зашто нас бомбардују“

Неизоставна тема за западне медије било је и бомбардовање Југославије 1999. године, као и рат пре тога.

“Није било лако у то доба у Југославији, био је рат, али ја сам био мали и не сећам се много тога. За мене је најгоре сећање 1999. година – имао сам 12-13 година, а Америка нас је бомбардовала. Било ми је тешко јер нисам разумео зашто се то дешава. Питао сам оца, али он није могао да ми објасни – то је тренутак који ћу памтити читавог живота“.

Ипак, Матић каже да су му сећања на детињство срећна упркос свему.

“То је било добро време – ишао сам у школу са друговима, играо сам фудбал као и свако друго сете. И даље имам добре пријатеље из тог времена – веома сам срећан и поносан зато што сам из Србије. Србија је лепа земља са добрим људима и сви су увек добродошли тамо“, каже 26-годишњи Матић.

„Бразилци, пазите шта причате“

У свлачионици Челсија могу се чути бројни светски језици, а Матић каже да се добро сналази.

“Фудбал је добра школа за учење језика. Живео сам у Португалу две и по године – наравно, не говорим као да сам Португалац, али све разумем. То је добро за мене јер, осим Муриња, имамо и неколико бразилских играча (Вилијан, Оскар, Коста, Рамирес) ,Схватам све шале које Бразилци правие, тако да морају да буду опрезни шта причају када сам ја ту“, нашалио се Матић.

Један саиграч посебно одушевљава момка из Уба.

“Еден Азар је фантастичан играч, веома важан за нас. У сваком тренутку може да уради нешто добро за тим – да постигне гол, да асистира. Уз то је веома млад и још ће напредовати – има квалитет да буде међу најбољима на свету. Имамо много добрих играча у Челсију. Јаки смо на свим позицијама и зато је задовољство бити део овог тима“, закључио је Матић.

(Б92, фото: Дарко Војиновић)