• Почетна
  • СПОРТ
  • „Маракана“ се ужелела Европе, могу ли то Стојановићеви пулени? (Анализа)
Прочитај ми чланак

„Маракана“ се ужелела Европе, могу ли то Стојановићеви пулени? (Анализа)

0

Delije76
(Спортал.рс, фото: МН Пресс)

Хоће ли Црвена звезда, после пет година без „европског пролећа“, ове сезоне успети да оствари сан прошлих генерација клуба из Љутице Богдана? Можда баш ове, 2013. године, иако неки сматрају број 13 за несрећан, црвено-бели успеју да се дочепају визе за Европу, која им је протекле сезоне измакла „за длаку“.

Нови стратег Звезде, словеначки тренер Славиша Стојановић, повешће своје пулене ускоро у први од предстојећих важних похода ка пласману у континентално такмичење, оно што би уз резултат и добру финансијску потпору коју носи Лига Европе, много помогло посрнулом гиганту, који је својевремено харао Старим континентом. У четвртак црвено-бели су сазнали дефинитивно и са којим клубом ове године почињу „плес“ на европској сцени. Фудбалери исландског ИБВ Вестманајера биће прва препрека некадашњем прваку Европе у другом колу квалификација за Лигу Европе. Први меч са Исланђанима, који су у првом колу елиминисали ХБ Торшавн, заказан је за наредни четвртак, 18. јула на „Маракани“, док ће се реванш утакмица одиграти седам дана касније на Исланду.

Vidic3Проклето друго коло
У протеклој деценији, некадашњи победник Купа европских шампиона није баш блистао у европским такмичењима. Пре десет година, у сезони 2003/04. Црвена звезда је заустављена у 2. колу квалификација за тадашњи Куп УЕФА. После тријумфа у двомечима квалификација са Каират Алматијем (2:0 и 3:0), па затим проласка Кјева из Вероне (0:0 и 2:0), у другом колу црвено-беле је зауставио римски Лацио (0:1 и 1:1).

Наредне сезоне Црвена звезда је европску епизоду окончала у истој рунди такмичења. Прво је у квалификацијама глатко савладан молдавски тим Нистру Ортаци (5:0 и 3:2), а онда у првом колу и дански Одензе (2:2 и 4:3). Ипак, „други“ Скандинавци били су степеник о који се Звезда саплела. Розенборг је у другом колу Купа УЕФА избацио црвено-беле (0:0 и 0:1). Против Норвежана Београђани су имали сјајну прилику да дочекају пролеће – играча више у Трондхајму и меч завршен без голова, али је у Београду једини погодак постигао Братбак и угасио наде црвено-белих.

Победе над Јанг Бојсима и ПСВ-ом, дебакл у Ајндховену, па нови од Зенита…
После освојене титуле 2004. године, Црвена звезда је поход ка елитном такмичењу почела у другом колу квалификација против Јанг Бојса. Швајцарци су елиминисани после ремија (2:2) и тријумфа (3:0), а у Београду је пао и ПСВ Ајндховен – 3:2, у првој утакмици 3. кола квалификација. Међутим, у Холандији црвено-бели су се провели као „боси по трњу“. Дан пред реванш у Ајндховену, Звезда је остала без Николе Жигића, који се повредио, а екипа без довољно искуства у таквим утакмицама није успела да се снађе. ПСВ је реванш добио резултатом 5:0 и тако нанео најубедљивији пораз Звезди у евро такмичењима у клупској историји.

Ошамућени црвено-бели нису се прописно ни консолидовали од „бродолома“ у Ајндховену, а већ је уследио нови дебакл. Средином септембра 2004. године Зенит је изабранике Љупка Петровића испратио са четири гола у мрежи, а на том мечу бриљирао је Андреј Аршавин, креатор великог тријумфа као двоструки стрелац за клуб из Санкт Петербурга. Звезда се већ после првог меча опростила и од Купа УЕФА, а са клупе је и по трећи пут отишао славни стручњак Љупко Петровић. У реваншу, одиграном 30. септембра у Београду, Руси су поново славили – 2:1.

Zigic1Генерација Жигића и Пантелића успела што претходне нису У сезони 2005/06. коначно су црвено-бели успели да учине нешто више. Тада је почео нови формат Купа УЕФА, а тим са „Маракане“ је у другом колу квалификација у двомечу декласирао хрватски Интер Запрешић, прво у гостима са 3:1 головима Марка Пантелића и двоструког стрелца Николе Жигића, а онда и у реваншу у Београду, када је било 4:0. У српској престоници Пантелић је био двоструки стрелац, а Жигић и Бошко Јанковић су по једанпут затресли мрежу.

У наредној рунди, првом колу квалификација, Звезда је успела да се домогне групне фазе после два ремија са португалском Брагом (0:0 и 1:1). Јунак реванша на стадиону у стенама – „Мунисипал“ био је Владимир Стојковић, који је чекао шансу на голу и искористио је на најбољи могући начин и то у најважнијем мечу сезоне. Као мађионичар, Стојковић је бранио и немогуће. У маниру легендарног имењака, Владимира Беаре, његове одбране биле су за памћење.

Звезда добила групу са Базелом, Трумсом, Ромом и Стразбуром На премијери у Е групи Лиге Европе, мечу који је одигран на „Маракани“ без присуства публике због убацивања предмета у терен у квалификацијама за Лигу Европе против Интера из Запрешића, изабраници Валтера Зенге су се веома добро држали, повели голом Милана Пуровића у 25. минуту, али на крају, нажалост, претрпели пораз – 2:1. Матијас Делгадо је донео изједначење пет минута после поготка црвено-белих, а Жулио Роси три минута пре краја регуларног дела доноси тријумф Швајцарцима. У другој утакмици групне фазе, одиграној у Норвешкој, очекивала се победа. Међутим, Трумсо је нанео убедљив пораз – 3:1.

И када се чинило да су „све лађе потонуле“ што се тиче пласмана у наредну рунду, Звезда је начинила подвиг на „Маракани“ – Рома је испраћена са три гола у мрежи – 3:1! „Вучица“ је повела преко Шабанија Нонде, а онда је уследио велеобрт на крилима те вечери феноменалног Николе Жигића, мрежу је погодио и Милан Пуровић, а Стојковић је зауставио ударац Антонија Касана са „беле тачке“ – Звездина европска ноћ за памћење.

Децембра 2005. године Звезда је била у прилици да у последњем колу победом у Стразбуру обезбеди сигурно европско пролеће. Били су црвено-бели на одличном путу да учине праву ствар, повели са 2:0 головима Ардијана Ђокаја и Душана Басте, али су дозволили да све то „проспу“ у последњих десетак минута (2:2). Грешкама одбране и егзекуцијама Кевина Гамеира, примљеним голом десет секунди пре последњег судијског звиждука црвено-бели су сами себе победили…

Милан, „Калчополи“ и на крају у рукама „ушати пехар“ – невероватно…
Наредне године, Звезда није успела да се пласира ни у Лигу шампиона, ни у Лигу Европе. После лаганих победа над Корк ситијем (1:0 и 3:0), у трећем колу квалификација за „елитно такмичење“ пулене Душана Бајевића чекао је двомеч са Миланом. Иако су „росо-нери“ били суспендовани због афере „Калчополи“, дозвољено им је да учешће у Лиги шампиона почну од квалификација. На свој рођендан, Пипо Инзаги је на „Сан Сиру“ донео минималну победу Италијанима, а у реваншу је било 2:1 за Миланезе. Опет је кобан по Ивана Ранђеловића био Инзаги, ал и Кларенс Седорф, док је утешни гол за Београђане постигао Душан Ђокић. Испоставило се да је те сезоне Милан освојио Лигу шампиона, по седми пут, а Инзаги је са два гола срушио Ливерпул – 2:1, док је Дирк Кајт био стрелац за славни енглески клуб.

Исте године Звезди је измакло и друго европско такмичење. У двомечу, црвено-беле је елиминисао чешки Либерец (2:0 и 2:1), у првом колу квалификација за Лигу Европе. Гол Наћа Нове у последњем минуту пресудио Звезди Ни наредне године Звезда није успела да се домогне Лиге шампиона. На старту квалификација екипа Бошка Ђуровског је елиминисала естонску Левадију, победом у Београду (1:0) и поразом од 2:1 у Талину. У трећем колу противник је био Глазгов Ренџерс. У првом одмеравању снага црвено-бели су капитулирали у гостима у последњем минуту утакмице, када је резервиста Наћо Ново донео минималну предност Шкотима. Реванш за 14 дана завршен је без победника (0:0), те је један гол у финишу поменутог меча био одлучујући.

Као утешна награда навијачима био је нови пласман у Лигу Европе. После двомеча са Гроцлином и две минималне победе у режији Душана Басте и Сегунда Кастиља, црвено-бели су се изборили за четири нове европске утакмице. Међутим, били су то све сами порази, од минхенског Бајерна (3:2), Ариса (3:0), Болтона (1:0) и Браге (2:0). Тај први меч групне фазе, против Бавараца, Звезда је одиграла сасвим солидно, водила у два наврата, преко Коромана и Милијаша, али је Мирослав Клосе враћао резултатски егал. И онда у 94. минуту, тада млада нада немачког гиганта Тони Крос донео је победу чети Отмара Хицфилда и освету за полуфинале Купа европских шампиона из 1991. године.

У наредним сезонама, до ове године, Звезда је сваки пут заустављена у квалификацијама за Лигу Европе, три пута у плеј-офу, те по једанпут у трећем и другом колу квалификација. Миросављевић утишао „Маракану“ У сезони 2008/09. АПОЕЛ је, захваљујући голу више у гостима, елиминисао црвено-беле. У Никозији је било 2:2, а у Београду је виђен трилер са неколико преокрета и несрећним крајем (3:3). Водили су Кипрани са 2:0 погоцима Косовског и Хелио Пинта, да би Субашић и Милијаш у три минута, десетак минута пре краја, донели изједначење. Меч је отишао у продужетке, а Звезда је у 111. минуту повела голом Милијаша са „беле тачке“. Међутим, екипу Здењака Земана у црно је завио српски интенационалац Ненад Миросављевић голом у 116. минуту!

Milija27Резервиста Влчек угасио наде армије навијача на „Маракани“
Наредне године Звезда је испала у плеј-офу за улазак у Лигу Европе. У другом колу пред Београђанима су пали Словенци, Рудар Велење (1:0 и 4:0), да би у првом мечу трећег кола, одиграном у Грузији, Динамо Тбилиси стекао два гола предности. Ипак, 6. августа Звезда, или боље рећи Дејан Лекић – стрелац четири поготка (хет-трик и аутогол), те Марко Перовић и Каду из пенала доносе убедљиву победу (5:2) тиму Владимира Петровића Пижона. Од пласмана у групну фазу црвено-беле је делио двомеч са прашком Славијом. Чеси су у првом мечу славили са 3:0, да би у реваншу на „Маракани“ после првих 45 минута Звезда стигла на гол заостатка. Ипак, резервиста Станислав Влчек је у 63. минуту матирао Сашу Стаменковића и Славија је отишла даље.

Ивана и Салата
Следеће сезоне, 2010/11. Звезда је пала на првом европском испиту. У трећем колу квалификација за Лигу Европе црвено-беле је избацио Слован из Братиславе. У првом дуелу у Београду Словаци су головима Корнела Салате и Милана Иване славили са 2:1, а једини и леп погодак за екипу Ратка Достанића постигао је Милош Трифуновић после само једног минута проведеног на терену. У реваншу у Словачкој Славољуб Ђорђевић је већ у другом минуту постигао аутогол, а у 57. минуту зарадио црвени картон. И поред велике борбе и жеље београдског тима, до краја утакмице Каду је успео само да изједначи на 1:1 у 73. минуту. Непремостиви Французи

У последње две сезоне Звезди су се на улазу у Лигу Европе испречили француски клубови и оба пута били успешнији. У сезони 2011/12. Звезда је у трећем колу квалификација лако изашла на крај са недораслим Летонцима, екипом Вентспилса (2:1 и 7:0), али је онда Рен стао на пут црвено-белима. Чета Фредерика Антонаетија је у две утакмице била много боља од састава Роберта Просинечког, те су Французи после 2:1 из Београда, у реваншу на „Рут де Лоријену“ још једанпут надиграли бившег првака Европе. М’Вила, Питроипа, Монтањо и дружина били су прејаки за црвено-беле.Киксеви Максимовића и Бајковића трасирали елиминацију од Бордоа

bajkoПрошлог лета Црвена звезда, чини се, никада није била ближа пласману у групну фазу Лиге Европе. После победе и ремија са белоруским Нафтаном (4:3 и 3:3), где је упркос проласку много шкрипало у игри тима Роберта Просинечког, на Кипру је после бољег извођења пенала „прескочена“ и Омонија, пошто је Бајковић одбранио два ударца домаћина са „креча“, Саву Павићевићу и Дениелсону.

Последња станица до циља и групне фазе био је Бордо. У Београду Французи су одиграли повучено и нису ништа посебно показали. У реваншу одиграном на стадиону „Шабан Далма“ црвено-беле баш није погледала срећа (3:2). Од пласмана у Лигу Европе тим који је од Просинечког преузео Александар Јанковић делио је последњи звиждук судије. Међутим, уместо да екипа затворили прилазе голу после поготка Микића и играча више од 65. минута, у судијској надокнади времена Београђани су начинили невероватне грешке које су их стајале пласмана у евро такмичење.

У 93. минуту прво је Максимовић лоше одреаговао на једну лопту из ваздуха, да би Бајковић у казненом простору, скоро у мртвом углу начинио једанаестерац који је реализовао Јоан Гуфран. Неверица и сузе красиле су лица првотимаца Звезде, који су платили данак неискуству и бацилли карту за Европу у воду непосредно пре последњег звука пиштаљке Марка Клатенбурга. Нова прилика за „чекирање европске визе“ почиње овог четвртка. Могу ли то пулени Славише Стојановића?