• Почетна
  • СПОРТ
  • Мандарић о Звезди: То је џин који дуго спава и мора дизалицом да се извлачи
Прочитај ми чланак

Мандарић о Звезди: То је џин који дуго спава и мора дизалицом да се извлачи

0

mand

“У своје време сам помагао црвено-белима, али у овом тренутку није реално да постанем њен купац“, истиче власник Шефилд Венздеја и додаје да би држава што пре требало да покрене приватизацију како би је “мање коштала“

Црвена звезда и Партизан грцају у дуговима, рекао је то недавно и први потпредседник Владе Александар Вучић, због чега многи сматрају приватизацију идеалним леком за оживљавање топчидерских ривала. И не само њих.

А чим се поведе реч о томе ко би могао да уложи капитал у овдашњи фудбал, као по инерцији, помиње се име Милана Мандарића. Рођени Новосађанин је најпре довођен у везу са матичном Војводином (“одрастао сам у Новом Саду, играо у пионирима Војводине и неко је од тога направио причу, а није коректно према јавности и навијачима“), да би се у интервјуу Блицу фокус његове пажње померио ка Црвеној звезди. Разумљиво, не би одмах Мандарић истресао новац на Маракану, пошто је власнк Шефилд Венздеја, који се такмичи у енглеском Чемпионшипу.
“У своје време сам помагао Црвеној звезди, али у овом тренутку није реално да постанем њен купац. Далеко сам и имам обавезе у Шефилду, али Звезда је џин који дуго спава и покушај њеног повратка у врх је потенцијални изазов“, признаје Милан Мандарић.

Шта би требало да се догоди да почнете да размишљате о улагању у српски фудбал?
“Прво, да држава покрене приватизацију. Што брже то уради, мање ће је коштати. Требало би до танчина упознати стање у клубу, видети чиме располаже и чему тежи. Није упутно причати напамет о озбиљним стварима, а фудбал је, уз страст и емоције, ипак, бизнис“.

Шта ће се десити кад дође тренутак да се Звезда стварно приватизује?
“Звезда данас живи од старих снова и славе. Од велике институције остала је бледа сенка. Требало би је пробудити из сна, али за оног ко се у то упусти биће много посла. Није реч само о дуговима. Она се може вратити, али јој је потребна јака дизалица да је повуче горе“.

Чему могу да се надају присталице црвено-белих?
“Са Звездом сам давно сарађивао. Био сам велики пријатељ са доктором Ацом Обрадовићем и касније са председником клуба, покојним Миладином Шакићем. Помогао сам при довођењу Пиксија Стојковића и Белодедића. Из данашње управе познајем Драгана Џајића, а имао сам контакт и са Партизаном“, додао је Мандарић, међутим, не прецизира кад је и којим поводом причао са црно-белима.

На питање – чиме се руководите кад купујете клуб – познати бизнисмен је узвратио:
“Потенцијалом, људима који га воде и амбицијама. Привлаче ме само клубови високих циљева, не они који желе само да преживе. Уз добру инфраструктуру, најважније је окупити поштене и способне људе у спортском делу. Звезда мора да тежи да буде најбоља, макар у региону. Титула из Барија требало би да буде путоказ, а не како ће преживети. Звезда је клуб који увек заслужује поштовање. Вероватно су у њени навијачи уморни од подршке која не даје резултате. Уз њено име и прошлост, и они су део њеног потенцијала и привлачности“.

Какве су сад прилике у Љутице Богдана можда би најсликовитије могао да вам приближи менаџер Ранко Лончар, иначе ваш сестрић?
“Ранко би ми свакако помогао да сагледам ситуацију. Видећемо једног дана да ли може нешто да се уради“, рекао је Мандарић, уз напомену да је за 12 година спасао банкрота три енглеска клуба (Портсмут, Лестер и Шефилд) и да је то његова “фудбалска легитимација“.

(Моцарт)