• Почетна
  • СПОРТ
  • Маљковић: „Четврто место има сјај медаље“; Дабовић: Сан испуњен, туга остаје
Прочитај ми чланак

Маљковић: „Четврто место има сјај медаље“; Дабовић: Сан испуњен, туга остаје

0

Serbia - Montenegro, Crna Gora Eurobasket  Women(Б92)
Селектор Србије Марина Маљковић сматра да је освајање четвртог места на Евробаскету 2013 и пласман на Светско првенство огроман успех, коме се мало ко надао.

Кошаркашице нису успеле да освоје бронзану медаљу пошто су у утакмици за треће место изгубиле од Турске са 92:71.

„Нисмо успеле да дођемо до победничког постоља, али четврто место има сјај медаље. Зато желим да честитам не само девојкама које су играле на шампионату у Француској, већ и свим кошаркашицама које су биле с нама Ово је огроман успех“.

Маљковичева се осврнула и на чињеницу да су наше девојке оставиле иза себе неке од велесила женске кошарке.

„иза нас су такве велесиле у женској кошарци, као што су Чешка, Русија, Белорусија, Хрватска, Италија. Треба ли подсећати колико ове нације улажу у кошарку, колико имају регистрованих кошаркашица, колико тренера“, јасна је Маљковићева.

Меч за треће место и пораз од Турске она је кратко прокоментарисала речима да „није личност, ни тренер, који тражи алиби у било којој ситуацији“.

„Као спортисти, неком ко увек жели победу, жао ми је због пораза, пропуштене шансе да освојимо медаљу. Све сте видели, борили смо, покушали да парирамо, међутим, треба бити реалан. Турска већ годинама највише улаже у женску кошарку, биће домаћин Светског првенства, има најбољу лигу у Европи“, констатовала је Маљковићева.

Она је истакла да се одмах по доласку у Београд мора направити детаљна анализа свега урађеног у досадашњем периоду и видети шта и како даље.

„Оно што сам сигурна, направљен је велики корак напред, велики број девојчица у Србији се већ у току шампионата у Француској уписао у школе кошарке“, закључила је српска селекторка.
Дабовић: Сан испуњен, туга остаје

Капитен кошаркашке репрезентације Србије Милица Дабовић рекла је да су она и саиграчице пласманом у полуфинале првенства Европе оствариле сан, али да остаје жал што нису освојиле медаљу.

„Постигле смо велики успех, обезбедиле пласман на светско првенство и оствариле сан, али пораз од Турске боли. Жао нам је што нисмо освојиле медаљу. Бориле смо се до краја, имале снаге за скоро 30 минута, али смо у наставку пале. Пресудио је скок у одбрани и наше лоше грађење под кошем. Преморене смо и у овом тренутку размишљамо само о одмору“, рекла је Дабовићева.

Плејмејкер Тамара Радочај истакла је да се мало ко надао четвртом месту после лошег старта на шампионату у Француској.

„Драго ми је што смо успеле да се вратимо и боримо за медаљу. Остаје жал што нисмо освојиле бронзу, али морамо да будемо задовољни, посебно због чињенице да је Србије после дужег времена изборила учешће на првенству Европе“, рекла је Радочај.

Она је додала да су репрезентативке у Француској виделе колико могу против изузетно јаких селек