Прочитај ми чланак

Крећу хапшења у Звезди и Партизану!

0

Stadioni-Marakana-i-JNA-copy

Предстоји нам бурна јесен и чишћење у српском фудбалу! Кривичне пријаве и привођење одговорних за нестанак више од 50 милиона евра приликом трансфера фудбалера биће резултат предистражних радњи Управе криминалистичке полиције о малверзацијама у Партизану и Црвеној звезди!

Како сазнаје “Недељник”, у последњих неколико дана саслушано је десетак фудбалера оба клуба, као и бивши Звездин секретар Андрија Клеут, Горан Василијевић и играчи Павле Нинков и Ненад Ковачевић, а дошло се до сазнања о великој утајипореза, као и посредницима у трансферима.

То су наводи извора листа, који пише и да је истрага УКП показала да су најмање новца од трансфера добијали играчи и клубови.

– Катастрофални резултати Партизана и Звезде у Европи и националном такмичењу протеклог викенда, рат саопштењима међу клубовима, оптужбе ка Фудбалском савезу и контраоптужбе, вапаји и тужакања код највиших државних институција, као и све учесталији и агресивнији испади навијача део су узавреле атмосфере пред врућу јесен у којој се очекује окончање истраге и хапшења због малверзација у протеклој деценији у највећим српским клубовима – наводе саговорници “Недељника “из УКП.

ДОКАЗИ СТИЖУ ИЗ ИТАЛИЈЕ, БЕЛГИЈЕ И ХОЛАНДИЈЕ

Полиција и Тужилаштво за организовани криминал већ дуже време проверавају више од десет трансфера фудбалера, од којих су најсумњивије продаје фудбалера италијанским прволигашким клубовима.

Документација која може бити значајан доказ стигла је из Италије, а очекује се да пристигну и папири из Белгије и Холандије.

Иако је на почетку истраге акценат стављен на трансфере које је уговарала агенција Фалија Рамаданија, чињеница је да су истражни органи дошли и до малверзација у купопродајама које су одрадили анонимни менаџери или посредници, с јаким упориштима у политичким, навијачким и криминалним структурама. Сумњиви су и други послови које су ови клубови склапали у претходној деценији.

ПАРТИЗАН НАЈВИШЕ ПОД ЛУПОМ

jnacrnobeli
Истрага је отишла нешто даље у Партизану, где су под провером трансфери из последњих десетак година, односно из доба Жарка Зечевића и Ненада Бјековића, а затим и Драгана Ђурића.

Испливала је и кривична пријава Управе за прање новца из 2004. која се односи на малверзације у Партизану и која због протока времена и неблаговременог прибављања доказа није довољна за процесуирање, али има за циљ да истрагу повуче и на неку другу страну.

Полицијска акција је по налогу Тужилаштва за организовани криминал подразумевала је истрагу неколико хиљада страница документације, токове новца, несразмерно богаћење појединаца, сиромаштво и дугове клубова који су продавали играче за десетине милиона евра, нелегално финансирање навијачких групација, везе с политичарима и криминалом.

Епилог вишегодишње истраге која је из Службе за борбу против организованог криминала рајем прошле године прешла у руке Радне групе УКП-а требало би да уследи у наредних месец дана.