• Почетна
  • СПОРТ
  • Креће српска фудбалска лига пуна брига! (Распоред утакмица; сатница)
Прочитај ми чланак

Креће српска фудбалска лига пуна брига! (Распоред утакмица; сатница)

0

Fudbalski funkcioneri
(Новости)

Јелен Суперлига Србије завртеће у суботу осми круг, али у потпуној неизвесности да ће се и завршити како је то прописано законским регулативима.

Нови сазив Заједнице Суперлиге, на челу са председником Драгољубом Лекићем, изнео је реалан и амбициозан план за будућност који се осликава кроз решавање правно-имовинског положаја клубова у односу на државу, власништво стадиона, бољи маркетинг, уноснији уговор за ТВ права, формирање фонда солидарности, кодекса понашања…

САМО ЗВЕЗДА У НЕДЕЉУ

Комплетно прво коло играће се у суботу због мечева репрезентације, сем дуела између Јавора и Црвене звезде, који је због Сабора у Гучи померен за недељу од 18.00, уз ТВ пренос на Арени спорт 1.
Од 17.30 у суботу играју:
Рад – Чукарички,
Слобода – Спартак,
ОФК Београд – Вождовац, Војводина – Доњи Срем
Јагодина – Напредак.
Партизан дочекује Нови Пазар, уз ТВ пренос на Арени спорт од 19.00, док Раднички у Нишу чека имењака из Крагујевца од 20.00.

Али, кроз дискусију је било јасно да ће све то заживети под идеалним околностима ако неко некад већини клубова преко ноћи пребрише сва дуговања, изгради стадионе, реши правне проблеме. А, на седници Извршног одбора је од 16 чланова било присутно 15, само је изостао онај који има највише проблема – Црвена звезда. Славиша Кокеза није дошао и упркос томе ИО је одлучио да још не пусти менице на дуг који црвено-бели нису вратили Заједници…

– Мени је близу, само 200 километара од Београда, а њима као да је 400 – само је констатовао челник Слободе Драган Суботић, апострофирајући да је изнет план просперитета само полазна тачка коју би требало разрадити.

Некадашњи директор Земуна, ОФК Београда и до скора Металца, Владимир Булатовић нови је комесар за такмичење, док је Света Радосављевић реизабран на функцији комесара за безбедност.

– Инсистираћемо да се послови, али и проблеми решавају транспарентно, кроз заједнички рад. Сви клубови ће имати исти третман, и Нови Пазар и Звезда, радићу свој посао професионално, а инсистираћу на враћању неких старих вредности, као што је кодекс понашања и домаћински односи – изнео је виђења Булатовић.

Радисав Рабреновић се у име Војводине залагао за апсолутно поштовање Пословника и слова закона, јасно изнео и став да међу клубовима постоји неслога, а да Заједница мора да реши питање формирања Арбитражног суда и посебно ситуације да клубови немају ни динара надокнаде од кладионица.

РЕЗЕРВНИ СТАДИОН – “ОБИЛИЋ“

Проблеме са стадионима у овом часу имају пет суперлигаша, па је Заједница одлучила да закупи „Обилићев“, како би на њему могли да играју сви који имају проблема.
Рад и Доњи Срем мечеве високог ризика не могу играти на свом терену, док Вождовац мора да исправи недостатке и прибави употребну дозволу.
У противном ће, као Сремци и „грађевинари“, мечеве високог ризика играти на Врачару.
Комесар за безбедност Света Радосављевић додао је да ОФК Београд и Спартак не могу да користе по једну трибину због безбедности.

– Решићемо и питање ТВ права са „Ареном спорт“, ако не за ову онда за следећу годину. Организоваћемо меч Суперкупа Србије, направићемо „Ол стар“ селекцију Суперлиге, која би могла да игра пријатељске утакмице, проглашаваћемо играча кола, играча месеца…

Унапредићемо маркетинг, однос са медијима мора бити израженији, а главна питања – „права на уговор играча“, „да ли председници треба да чине ИО“ – оставићемо за посебне састанке – истакао је Лекић.

Суштински, превише речи потрошено је узалуд, а суштина је да многи клубови не испуњавају услове за лиценцирање, како финансијске, тако и инфраструктурне, као и да шест од њих не може да лиценцира играче.

За Нови Пазар се, као и прошле сезоне, од Одбора за хитна питања тражи одлагање плаћања дуга до 1. септембра. А, рок је био 17. јул, па је померен за ову недељу… Поново ће се све решавати у „минут до 12“, а жмурети на оба ока.

Комисија за лиценцирање заседаће у уторак или среду, Дисциплинска током недеље, а Одбор за хитна питања вероватно у петак. Као и обично. Једине добре вести саопштио је генерални секретар Брана Делић: добијен је први спор са РТС, а и „Арена спорт“ је уплатила прву рату, па ће клубови добити неки динар…

ПЕЋИНЦИ
Доњи Срем неће бити домаћин у туђој кући. Потпредседник клуба Милан Алексић је потврдио да ће друга трибина бити завршена до 17. августа, а свлачионице до 27. септембра.

– Срећом, гостујемо Звезди и Партизану у јесењем делу и верујем да ћемо их на пролеће дочекати у Пећинцима. У уторак нам долазе пројектанти за рефлекторе, само стубови и електорника коштаће 360.000 евра. Очекујем да ћемо их поставити до пролећа – нада се Алексић.