Прочитај ми чланак

Косово је у УЕФА ушло на сасвим нелегалан начин

0

Скупштина УЕФА срушила је статут УЕФА. Људи су били излобирани са свих страна и тог дана је политика победила фудбал – рекао је председник ФС Црне Горе

sp-dejo

Председник ФС Црне Горе дао је опширан интервју за хрватски портал “Индеx”, у којем је, између осталог, говорио и о трофејима у богатој каријери, италијанском фудбалу некад и сад, актуелним дешавањима у европској и светској кући фудбала…

Некадашњи фудбалер Црвена звезде и Милана је у дану пријема ФС Косова у чланство УЕФА означен као делегат који је дао глас “ЗА”, да би убрзо та информација била демантована.

– УЕФА је ту направила велику грешку. Репрезентацији Косова и њеним клубовима требало је дозволити одигравање утакмица. Међутим, Косово је у УЕФА ушло на један сасвим нелегалан начин. Скупштина УЕФА срушила је статут УЕФА. Ако је за Црну Гору било потребно примање у Уједињеним нацијама, за Косово то није било потребно. Људи су били излобирани са свих страна и тог дана је политика победила фудбал.

Наравно, понављам, фудбал се мора играти и на Косову, и у свим деловима света. Ето, на пример, ја сам с остатком бивше репрезентације Југославије пропустио три велика такмичења због таквих ствари и нама су забранили да играмо фудбал. Желим да се политика одвоји од спорта, али очигледно то не може. Сви треба да играју фудбал, али се ствари морају решавати на прави начин – рекао је Савићевић, не желећи превише да се осврне на медијске спекулације о могућој кандидатури за председника УЕФА.

– То су, пре свега, нека сазнања медија, посебно енглеских, који воле сензације. То су све нагађања. Наравно, драго ми је да имају високо мишљење о мени, али сматрам да су неки други у предности. У наредном периоду видећемо шта ће се догодити.

ХАЈДУК ЗВАО, АЛИ САМ ДАО РЕЧ ЗВЕЗДИ

– Имао сам понуду Хајдука, али не и Динама и не знам зашто је није било. Међутим, Хајдук ме желео и била је то највећа финансијска понуда када сам одлазио из Будућности 1988. године. Одиграли смо две сјајне утакмице и два пута победили Хајдук тих година, па су желели да дођем на Пољуд. Међутим, већ сам дао реч Звезди и договорио се с њом, па нисам желио да погазим договор.

Црвена звезда је пре неколико дана прославила 25 година од освајања Купа шампиона, а један од најзаслужнијих за највећи успех црвено-белих у историји истакао је и да му је трофеј са београдским клубом дражи од оног који је неколико година касније освојио са Миланом.

– Сигурно да су први трофеји најслађи. Са Звездом Куп шампиона, у ком сам играо, а затим и Лига шампиона с Миланом у финалу које сам обележио. Такође, Милан је и после тога освајао титуле првака Европе и освајаће их, а она генерација Звезде остаће бесмртна и након 25, и након 100 година, јер ће га она тешко више икада освојити. Најдраже утакмице су ми биле против Бајерна у Београду, затим Келн, Жалгирис, Галатасараја, а са Миланом то финале против Барселоне. То ће ми увек остати у сећању.

Италијански новинари прозвали су га “генијем”, док је у дресу “росонера” приказивао сав таленат у, у то доба, најјачој лиги у Европи.

– У моје време Италијани су имали најбоље такмичење и највише су плаћали. Најбољи светски играчи долазили су на Апенине. Енглеска и шпанска првенства су била смешна у то време. Милан је знао да победи Реал са 5:0, ми смо у Атини свладали Барселону с 4:0. Милан је имао финансијску моћ, Интер још и већу, упркос томе што није имао резултате, док је Јувентус увек био умерен, као и данас. Јуве је направио добру стратегију и има најбољу екипу последњих година у Италији, где га неретко и судије погурају. Међутим, сада су се ствари промениле. Реалу и Барселони тешко може неко да финансијски парира. Затим су се појавили Арапи у Ситију, ПСЖ-у, па Кинези…

Италијанске екипе то не могу да прате и желе да се окрену својим италијанским играчима, а недавно у утакмици између Интера и Удинезеа није било ни ниједног. Такође, у Италији морају да промене менталитет и да играју за гол више, а не за гол мање – рекао је, између осталог Савићевић.